Kémes

2018.08.04. 09:45

Tíz ország fiataljai főztek, táncoltak együtt

Idén nyolcadik alkalommal szervezte meg a nemzetközi ifjúsági csereprojektet a kémesi székhelyű Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft.

Wald Kata

Az uniós támogatásból megvalósult program keretében július 16. és 29. között videokészítés, tánc, színjátszás és gasztronómia témakörében innovatív kreatív műhelyeket kínáltak a tíz országból érkezett mintegy hetven fiatal számára, lehetőséget biztosítva ezáltal a résztvevőknek különböző kompetenciák fejlesztésére. Az eltérő kulturális háttérből érkező fiatalok a négy műhelyben vegyes nemzetiségű csoportokban tanulhattak egymástól és tapasztalt szakértőktől.

A nemzetközi projekt elsődleges célja ezúttal is az volt, hogy közelebb hozzák az európai kultúrát és értékeket, az európai fiatalokat az Ormánsághoz, hogy a helyi, földrajzi és szociális hátrányban élő gyerekek, felnőttek, és az idősebb generáció tagjai is kitekintést nyerjenek Európára és nyitottabbá váljanak más kultúrákra.

Az ifjúsági csere során a helyi résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni külföldön élő kortársaikat, mindennapi életüket, alkalmuk nyílt felfedezni egymás kultúráját, szokásait. Úgy dolgozhattak fel egy-egy közös témát, hogy az a helyi közösség számára is láthatóvá váljon – az egyhetes műhelymunkák során összeállított színi előadást, a programban részt vevő nemzetek kultúráját bemutató kisfilmet egy-egy napon Baranyahídvégen, Vajszlón és Kisszentmártonban is bemutatták az érdeklődőknek a fiatalok, ezen kívül az egyes kultúrákra jellemző ételek, italok kóstolására is nyílt ezeken a rendezvényeken lehetőségük a vendégeknek.

Népszerűsítik

Külföldiek és helybéliek közreműködésével rendhagyó, egyéni történeteket tartalmazó, az Ormánság kulturális, természeti és gasztronómiai értékeit népszerűsítő szakácskönyv is készült a Fenntartható Ormánság NKft. nemrég befejeződött, „Faces of Rural Europe” nevű programja eredményeként. Az Ormánság Foodprint című szakácskönyv a külföldi önkéntesek szemüvegén keresztül mutatja be napjaink vidéki társadalmát, népszerűsítve a vidéki életet Európa-szerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!