Pécs

2018.09.11. 20:00

A bérlakások zöme felújításra szorul

Mintegy másfél ezren várnak Pécsett önkormányzati bérlakásra, közülük sokan évek óta. A megüresedő ingatlanok közt elenyésző azoknak a száma, amelyek bérbe adható állapotúak. A sorban állók közül, aki rendelkezik önerővel a felújításhoz, pályázhat.

W. K.

Lepusztult önkörmányzati lakását mutatja Panka Irma

Tavaly március óta hiába vár önkormányzati bérlakásra egy öt gyermekét egyedül nevelő édesanya, kérelmét sorra elutasítják – írta a Postabontásban napokban megjelent levelében. Az albérletből, ahol jelenleg élnek, október elején ki kell költözniük. Helyette másikat nem talál, hisz – mint fogalmazott – az albérleti díjak az egeket verik, egy gyermekeit egyedül nevelő anyának ezt lehetetlen előteremteni. Családotthonba pedig nem szívesen költözne.

Az édesanya írásának megjelenése óta többen is jelezték lapunknak: évek óta várnak arra, hogy önkormányzati bérlakásba költözhessenek, de hiába. Nem kerülnek előrébb a várólistán.

– Jelenleg közel 4000 lakás tulajdonosa az önkormányzat, amelynek tizede nem lakott műszaki akadályok, vagy leromlott állapot miatt. A lakások folyamatosan üresednek, s töltődnek fel. A bérlakások várólistája az utóbbi tíz évben rendre 1500–1700 igénylőt tartalmazott – válaszolta az olvasóink által felvetett probléma kapcsán kérdéseinkre Nagy László, a pécsi lakásügyi osztály vezetője.

– Lakásüresedés esetén az elsődleges szempont, amit figyelembe vesznek, az a lakás állaga. Amennyiben bérbe adható állapotban van – ez a szám elenyésző – , akkor a pozitív népjóléti és sportbizottsági döntéssel várók kapják meg. Amennyiben azonban nincs lakható állapotban, úgy pályázati úton hirdetik meg a „sorban álló” kérelmezők részére, önerőből történő felújításra. Pályázni érvényes lakásigényléssel és minimum 700 ezer forint önerő igazolásával lehet – tette hozzá az osztályvezető. A kérelembeadáshoz pályázati lap, jövedelemigazolások és az önerő hiteles igazolása szükséges, valamint opcionálisan erkölcsi bizonyítvány, illetve az elmúlt évi személyi jövedelemadó-bevallás.

Nagy László kiemelte, évente két-három alkalommal ír ki ilyen pályázatot az önkormányzat, elbírálása a „lakásrendeletbe” foglalt pontozási rendszer figyelembevételével a Népjóléti és Sportbizottság által történik.

Jövedelemtől is függ az aktuális bérleti díj megállapítása

A bérlakások bérleti díja nagy- mértékben szóródik a megyeszékhelyen, elsősorban a városon belüli elhelyezkedése és a komfortfokozat (alapterület) eltérősége miatt. Ezen kívül a bent lakó bérlők adott évi jövedelme alapján négy kategóriába sorolhatóak a bérleti díjak. Egy kétszobás kertvárosi panel bérleti díja például ezek alapján 12 és 35 ezer forint között mozog.

Az önkényes lakásfoglalások száma a megyeszékhelyen jelenleg 102 lakást érint, zömmel a keleti városrészben, azon belül is a külterületeken (Hősök tere, Györgytelep, István akna, Vasas). Az új szabályok alapján a kilakoltatásokat megelőzően mindenekelőtt a jogosulatlan közműhasználatot szüntetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!