Baranyai körkép

2018.09.16. 07:00

Alig van közmunkás, már bérmunkában vágják a köztereket

Néhány évvel ezelőtt több baranyai faluban is szinte csak a közfoglalkoztatás jelentette az egyetlen munkalehetőséget a lakók számára. Mára jelentősen megváltozott a helyzet, lecsökkent a közmunkások száma, sőt már olyan települések is vannak, ahol egyetlen közfoglalkoztatott sincs.

Hajdu Zsolt

Rengeteg energiát és odafigyelést igényelt az elmúlt években a polgármesterektől a közfoglalkoztatás működtetése, a dolgozók munkájának irányítása és ellenőrzésre, ugyanis a legtöbb településen nem volt külön erre a feladatra brigádvezető. A szervezést még ma is a legtöbb helyen a település első embere végzi, de a dolgozók száma jelentősen lecsökkent, ezért megpróbálkoznak például fűnyírótraktorok beszerzésével, mert így egy ember is elvégezheti öt munkáját. Sőt, van olyan település is, ahol a közterületek karbantartását bérmunkába kiadták.

Belvárdgyulán tavaly mindössze három embernek jutott munka, azonban az őszi hónapokra ez a létszám is egy főre apadt. Mint Sándor Ágnes polgármester asszony elmondta, idén viszont egyetlen közfoglalkoztatott sincs a településen, a fűnyírást is bérmunkában oldották meg.

Az ötszáz fős Siklósnagyfaluban az elmúlt években több mint száz helybelinek biztosított munkát az önkormányzat a közfoglalkoztatás keretében. Kosztics József polgármester elmondta, mára ez a létszám a felére apadt, 65 emberrel dolgoznak, illetve működik a szociális szövetkezet, ahol alkalmazottként foglalkoztatják a dolgozókat.

Sellyén is csökkent a létszám, ebben az évben 150 embernek biztosít munkát az önkormányzat a különböző közfoglalkoztatási programokban. Nagy Attila Sellye polgármestere elmondta, a járásban idén kétezer közmunkás dolgozik, és ezer munkanélkülit tartanak nyilván. Ez pedig azt jelzi, hogy ebben a térségben bőven találnak szabad munkaerőt a telephelyet kereső cégek.

A polgármesterek szerint a közmunkások nagy része talált magának megfelelő állást a munkaerőpiacon, illetve a tavaszi–őszi időszakban sokan inkább a napszámot választják a jobb fizetés miatt.

Csökkent az elkölthető pénz is

Az elsődleges cél, hogy a közmunkások létszáma 2020-ra 150 ezer fő alá csökkenjen, idén januárban 161 ezer ember vett részt közfoglalkoztatásban, miközben számuk 2016-ban még 220 ezer fölött volt. A kormány szándéka szerint 2022-re már csak azoknak adna lehetőséget a közmunka jelenlegi formájára, akiket különböző okok miatt nem lehet elhelyezni a versenyszférában. Júniustól a közfoglalkoztatásba a 25 év alatti, valamint a szakképzettséggel rendelkező álláskeresők csak megkötésekkel vonhatók be. Tovább csökkent a programok finanszírozása is, a rendszer idén már csak 160 ezer fő foglalkoztatására elegendő forrást kap.

Az átcsoportosított pénzeket szintén a közfoglalkoztatásra fordítják, ám nem a programokra, hanem a rendszer elhagyásának ösztönzésére. Tavaly negyvenmilliárd forint átcsoportosításával a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által kezdeményezett intézkedésekhez kapcsolódó utazási költségek megtérítésére és a munkaerő-közvetítésre fordították az összeg nagy részét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!