adják

2018.09.17. 11:31

Az idén is ingyen jár a méhnyakrákot okozó vírus elleni védőoltás

Múlt héten még igényelhették az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást a hetedikes lányok, a szülői nyilatkozatok leadásával az iskolákban. Az oltás mellett a rendszeres szűrés is elengedhetetlen – a vizsgálatot egyre több helyen végzi védőnő.

wald kata

Ingyen kaphatják a méhnyakrák megelőzését szolgáló humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött, hetedikes általános iskolás lányok az idén is – a kitöltött szülői nyilatkozatokat múlt hét közepéig kellett leadni az iskolákban.

– Hosszú távon a HPV elleni védőoltás és a rendszeres méhnyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen. Az állam ezért mindkét területen igyekszik megadni a szükséges támogatást ahhoz, hogy a betegség kialakulását megelőzzük: a HPV elleni oltás térítésmentesen elérhető, míg a méhnyakszűrés hatékonyságát, könnyebb elérhetőségét a területi védőnők is segítik – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A térítésmentes HPV elleni védőoltás önkéntes, annak beadásához a szülő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, vagyis nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t, és felkészíti az immunrendszert a HPV elleni védekezésre. A lehetőségről az iskolaorvos és az iskolai védőnő minden jogosultat tájékoztatott, az első oltás beadására októberben kerül sor.

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a lányok 9 és 15 éves kor között részesülnek védőoltásban. Ebben a korosztályban a védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség, melyet a hetedikes lányok a tanévben ősszel és tavasszal kapnak meg.

Az elmúlt tanévben Baranyában 121 iskolában összesen 1254 tanuló részesült HPV elleni védőoltásban. A jogosultak száma 1616 fő volt, közülük 18 tanuló már oltott volt, 322 esetben pedig a szülők nem igényelték az oltást, így összességében a jogosultak 77,6 százaléka élt a lehetőséggel.

Fontos tudni, hogy a védőoltás a rendszeres méhnyakszűrést nem helyettesíti. A szűréssel ugyanis időben felismerhetőek azok a kóros elváltozások, melyek még gyógyíthatók.

Egyre többen végeznek szűrővizsgálatot

A népegészségügyi célú méhnyakszűrést vállaló védőnői körzetek száma folyamatosan emelkedik – Baranyában 14 – területi védőnői ellátást nyújtó szolgáltató rendelkezik a szükséges feltételekkel.

Az önálló védőnői méhnyakszűrés végzésére jogosító ingyenes továbbképzés idén tovább folytatódik. A védőnői képzésbe a népegészségügyi célú méhnyakszűrés tantárgyként már 2014/15-ös tanévtől beépült, így idéntől a hallgatók már úgy kapnak diplomát, hogy rendelkeznek a képesítéssel.

A szűrésen azok a 25 és 65 év közötti nők vehetnek részt, akiknek a negatív eredményű szűrővizsgálatát követően eltelt 3 év. A kritériumnak megfelelő nők akkor is jelentkezhetnek szűrésre, ha arra nem kaptak meghívólevelet.

A baranyai védőnők eddig 112 szűrést végeztek, amelyek közül a nemnegatív szűrővizsgálati eredmény 12 volt – ezek esetében a védőnő nőgyógyászhoz irányítja az érintettet, majd továbbra is rendszeres kapcsolatban marad vele, szükség esetén támogatást, segítséget nyújt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!