Ruszinföld

2018.09.24. 16:10

Eljuthattak az ősi földre a ruszinok

Ilyen út nincs az utazási irodák kínálatában, ahová szeptemberben eljutott félszáz baranyai ruszin.

Mészáros B. Endre

A pécsi Ruszin Nemzeti Önkormányzat szervezett Csehily József elnök vezetésével négynapos túrát az ősi ruszinföldre, Rahóba, a tízezer embert megmozgató Brinza Fesztiválra. Különleges volt az útvonal a Tisza folyásának kezdetéig, a résztvevőknek pedig egy fillérjébe sem került a túra, az anyagiakat a kulturális rendezvényeik bevételéből és pályázati úton szerezték meg.

A Brinza Fesztivál a juhok hegyekből történő lehajtásának ünnepe, s felvonulnak rajta a környező falvakban élők nemzeti öltözékben. Rengeteg helyi programot láttak, de érdemes volt benézni a Hegyek történelmét bemutató múzeumba is. Többször megfújták a fesztiválon a havasi kürtöt is, a trembitát, mellyel a pásztorok a hegyekben „hangmorzéznak”.

Mint megtudtuk, a Pécs-baranyai ruszinok már készülnek a következő útra, szeretnék meglátogatni az erdélyi, a horvát, a szlovák és lengyel ruszinokat is. Itthon sem tétlenkednek, Újpatacson száz ősi panyola szilvafát ültettek, terveik szerint a gyümölcsből három év múlva már lekvárt és pálinkát is főzhetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!