Kisvaszar

2018.09.26. 12:55

Fejlesztési terveket készítenek a lakóknak

A mélyszegénységgel küzdő lakosok felzárkóztatása a cél.

W. K.

A mélyszegénységben, szegregált területen élő, lakhatási és megélhetési problémákkal küzdő, hátrányos helyzetű lakóinak társadalmi felzárkóztatására nagyszabású programot indított Kisvaszar önkormányzata és konzurciumi partnerei – a helyi roma nemzetiségi önkormányzat, a Kisvaszarért Egyesület és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság –, mintegy 180 millió forint európai uniós támogatásból. A „Veletek-Értetek!” nevet viselő projekt nyitórendezvényét tegnap tartották.

A településen a lakosság 25 százaléka él szegregátumban, az érintett kilencven lakos számára egyéni fejlesztési tervek készülnek, amelyek meghatározzák azokat a fő irányvonalakat egyénre és családra vetítve, melyek mentén a társadalmi felzárkózás elindulhat. Ezek megvalósulását a kisvaszari önkormányzat jelenlét alapú szociális munkán keresztül biztosítja, továbbá felelős az egészségügyi szolgáltatások – mint például egyéni tanácsadás, szűrővizsgálatok – elérésének javításáért.

A roma nemzetiségi önkormányzat heti rendszerességgel szervez az érintettek számára hagyományőrző és fejlesztő programokat, például táncház, főzőklub megrendezése szerepel a tervek között. Mindemellett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képzéseket bonyolít 68 fő részére, a 2021-ig tartó program részeként. A lakhatási feltételek javítására szintén sor kerül, egy társprojekt keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!