baranyai körkép

2018.09.18. 07:00

Máris beindult az őszi lomtalanítás

Az ősz és a tavasz hagyományosan a lomtalanítás időszaka, ezt korábban a szolgáltató rendszeresen meghirdette, azonban olvasóink jelzése alapján mára elapadt a tájékoztatás, így tanácstalanok, hogy lesz-e egyáltalán ilyen akció.

Hajdu Zsolt

Fotó: Löffler Péter

Évente két alakolmmal – tavasszal márciusban, áprilisban és májusban, ősszel pedig szeptemberben és októberben – szervezi meg a Dél-Kom Nonprofit Kft. a lomtalanítást Pécsen, illetve a megye további településein is, a városokban és a községekben egyaránt. A lomtalanítójárat pontos menetrendjét a Dél-Kom honlapján, a szolgáltatások címszó alatt a „Pécs”, vagy a „vidék” kiválasztásával megláthatjuk a „hulladékszállítási menetrendet”. Ebben a megyeszékhely esetében utcákra, a megyében pedig településekre lebontva megtalálhatjuk, hogy mikor, merre közlekedik a járat.

A lomtalanítás során elszállítják a háztartásokban feleslegessé vált, a rendszeresített hulladékgyűjtő edényben méretük miatt el nem helyezhető, kiselejtezett nagyobb méretű berendezési tárgyakat, bútorokat, ágybetéteket, egyebeket. Ugyanakkor nem szállítják el az építési, bontási törmeléket, az ablaküveget, a kerti biohulladékot, a kommunális hulladékot, a papírt, műanyagot és fémhulladékot, az állati tetemeket, az ipari, mezőgazdasági hulladékot, az elektronikai berendezéseket, valamint a veszélyes hulladékot, akkumulátor, festékes-, vegyszeres doboz, hígító, permetezőszer maradék, gyógyszer, gumiabroncs.

A pécsi belvárosban a korábban megszokottakhoz képest a térítésmentes, házhoz menő lomtalanítás igénybevétele kizárólag a Dél-Kom Nonprofit Kft.-vel történő előzetes egyeztetés alapján, írásbeli megrendeléssel lehetséges. A lakossági lom elszállítását egyénileg megadott időpontban végzik el a szolgáltató munkatársai. A tavaly módosított lomtalanítási rendszer legfőbb célja a város tisztaságának megőrzése, valamint, hogy ezt a szolgáltatást is kényelmesebbé és egyszerűbbé tegyék a pécsiek számára.

A szolgáltató tanácsai szerint a bútorokat a hatékonyabb helykihasználás, a gyorsabb munkavégzés érdekében praktikus szétszerelve átadni a közszolgáltatónak. A zsákok, dobozok megtöltésénél figyeljünk arra, hogy azok kézi erővel mozgathatóak legyenek, emeléskor a súly miatt ne szakadjanak ki, és ne tartalmazzanak a rakodást végző személyt veszélyeztető anyagokat, például üvegdarabot, mely kivághatja a zsákot, és megsértheti a dolgozókat.

Az önkormányzati rendelet szabályai szerint az építési törmelék, kerti biohulladék, elektronikai hulladék, veszélyes hulladék, lakossági mennyiségben, elhelyezhető a város három hulladékudvarában – Eperfás út 3., Szigeti tanya 12–14. Postagalamb utca 3. – egész évben, hétfőtől szombatig 7–15 óráig.

Igénylőlapon jelenthetik be a hulladék elszállítását

A belvárosi lomtalanítási rendben érintett utcák az elkövetkező hetekben: Anna, Apáca, Aranyoskút tér, Bástya, Bercsényi, Boltív köz, Ciszterci Köz, Citrom, Czinderi, Dischka Győző, Dóm tér, Eötvös, Esze Tamás, Fellbach tér, Ferencesek, Flórián tér, Főposta tér, Fürdő, Gábor, Goldmark Károly, Graz tér, Hal tér, Hunyadi János (Araditól délre), Irgalmasok, János, Janus Pannonius, Jókai tér, Jókai utca (Jókai tér és Rákóczi út között), József, Káptalan, Kazinczy, Király (Búza térig), Kisfaludy Sándor, Kisflórián, Kossuth tér, Lyceum, Mária, Mátyás Király, Megye Köz, Megye, Munkácsy Mihály, Nagy Flórián, Papnövelde, Papnövelde köz, Perczel Miklós, Széchenyi tér, Szent István tér, Szent Mór (Megye és Anna u. között), Szepesy Ignác, Színház tér, Teréz, Tímár, Toldi Miklós, Várady Antal, Városház köz, Vörösmarty, Zrínyi Miklós.

Mint megtudtuk, az írásos megrendeléshez külön igénylőlapot kell kitölteniük és aláírniuk a lakóknak. A nyomtatványt a lakcím alapján érintett pécsiek postai úton kapják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!