Mohács

2018.09.14. 18:30

Öt éve ötször több víz folyt le a Dunán az ősz elején

A Duna egyre gyakrabban bizonyítja, hogy a végletek folyója. Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása következtében több helyen megdőlt a vízállás negatív rekordja, de 2013-ban pont a fordítottja miatt fájhatott a partok közelében élők feje: az öt évvel ezelőtti nyáron Mohácsnál például 984 centiméterig emelkedett a víz.

P. P.

Nagymaros, 2018. augusztus 5. Egy kislny kutyjval jtszik az alacsony vzlls Duna medrben. MTVA/Bizomnyosi: Nagy Zoltn *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt.

Fotó: Nagy Zoltán

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása következtében több helyen megdőlt a vízállás negatív rekordja, de 2013-ban pont a fordítottja miatt fájhatott a partok közelében élők feje: az öt évvel ezelőtti nyáron Mohácsnál például 984 centiméterig emelkedett a víz.

Amint arról a Dunántúli Napló beszámolt, az alacsony vízállás következtében pár hete akadozott a közlekedés a Dunán, a szállodahajók Komáromtól déli irányba már nem tudtak haladni, a teherhajók pedig csak a rakományuk töredékét voltak képesek elszállítani, s a mohácsi komp esetében is korlátozást kellett bevezetni. Mindössze néhány centiméter hiányzott ahhoz, hogy megdőljön a 2003. szeptember elsején mért 62 centiméteres negatív rekord.

Ezt követően áradás kezdődött, s lapunk megkeresésére az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elkövetkező napokban várhatóan két méter körüli vízállás várható a folyam mohácsi szakaszán.

Az előttünk álló időszakban valamelyest csapadékosabbra fordul az időjárás Magyarországon, de lényegi változás csak akkor történik majd, ha a nagy vízgyűjtő területek is kapnak végre az égi áldásból.

Az elmúlt időszakban a Duna extrém „produkciókra” képes. A folyó közelében élők élénken emlékezhetnek a 2013-as történelmi árvízre. Azon a nyáron Mohácsnál 984 centiméterig emelkedett a víz, amely azóta is rekordmagasnak számít. Az akkor mért szint tehát a mostani érték mintegy ötszöröse volt. Ugyan 1991-ben, 2002-ben és 2006-ban is jelentősebb árhullám vonult le a Dunán, Mohácsnál 2013-ig az 1965-ben jegyzett 964 centiméteres vízállás volt a legmagasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!