Baranyai körkép

2018.09.02. 15:30

Szomszéd! Zavarja a túl korai vagy épp kései kerti zajongás?

A melegebb idő beköszöntével néhány hónapja elkezdődött a fűnyírási szezon. Mivel csapadék bőven volt a nyáron, körülbelül kéthetente esedékessé válik a munka a kertes házaknál, mely nemkevés konfliktus helyzetet okoz a szomszédok között.

AS-M BARANYA

Fotó: Löffler Péter

Nem túlzás azt állítani, a nap bármely szakaszában végzi a szükségessé vált fűnyírást, vagy kaszálást az ember, biztos lehet benne, hogy közben több szomszéd idegein is táncol. Persze mindkét felet meg lehet érteni, mert hát kinek van kedve egy fárasztó munkanap végén napnyugta után azt hallgatni, ahogy a szomszéd nyírja a füvet? Ki szeretne vasárnap reggel arra ébredni, hogy közben hallgatja a véget nem érő zajos kerti munkát?

Ez egyfelől érthető, de azért valljuk be, ha a fűnyíró ellenkező végén állunk, szinte lehetetlen olyan időpontot találni amikor nincs rekkenő hőség, nem dolgozunk, vagy nincs egyéb elintéznivalónk. Emellett a felhőtlen szomszédi viszony érdekében még azt is figyelembe kell vegyük mikor van szieszta idő, és ne zavarjuk a két házzal arrébb lakó, éppen szunyókáló kisbabát sem. Így sokan a hétvégét választják eme tevékenységek elvégzésére.

Jó néhány településén zavarja a lakókat ha túl korán, későn, hétvégén, vagy esetenként ünnepnapon motoros fűnyíróval, esetleg más hangos kerti kisgéppel teszik tönkre a nyugalmukat. Több olvasónk is jelezte lapunknak problémáját, a pécsi Patacsról, a Mecsek-oldalból, a kisebb városokból, falvakból is érkeztek panaszok. Sokan tanácstalanok, nem ismerik az erről szóló rendeleteket, nincs ötletük mit tehetnének, feljelenteni meg azért mégsem akarják szomszédjukat.

A legjobb megoldás a problémára valószínűleg a közös megbeszélés, a megállapodás lenne. De azok számára, akik úgy vélik szomszédjuk zajos tevékenysége már elviselhetetlen, fontos leszögeznünk, a csendháborításnak nincs időbeli korlátozása, tehát a nap bármely szakában szabálysértést követ el az, aki indokolatlanul okoz zajt. Ilyen esetben több szerv is eljárhat a hangoskodókkal szemben: a közterület-felügyelő, az általános szabálysértési hatóság pedig a járási hivatal.

Szabályozzák a hangos munkákat

A zajongás idejét helyi rendelet is szabályozhatja. Pécsett hét évvel ezelőtt lépett életbe a környezeti zajvédelemről szóló rendelet, mely kitér a hangosítást igénylő rendezvényekre, az utcai zenélésre, illetve a kerti munkálatokra is. A rendelet alapján magánszemély a tulajdonában, használatában lévő belterületi ingatlanon a háztartási igényeit kielégítő kertépítéssel és zöldfelület fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet, – a rendkívüli kár- és balesetveszély elhárítását kivéve – hétköznap 7 óra és 20 óra között, szombaton és ünnepnapokon 9 óra és 19 óra közötti időtartamban szabad végezni.

A meghatározott időtartamokon túl és vasárnapi napokon tilos háztartási kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet folytatni. Az előírások értelmében akár ötvenezer forintos bírságot is kaphatnak a szabálysértők. Azonban ha a panaszosok a jogsértő személyét nem jelölik meg, nem indul eljárás az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!