halloween

2018.10.30. 07:00

Elő most a tökökkel, indulhat a faragás!

Az ősi kelta hagyományból kialakult halloween Magyarországon is egyre népszerűbb, a bensőséges mindenszenteket megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált. Ennek egyik legfontosabb – és a gyerekek által leginkább kedvelt – előkészülete a tökfaragás.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

A belsejében mécsessel világító töklámpás vált az idők folyamán a halloween legfontosabb szimbólumává. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O’Lantern”, avagy magyarosítva „Lámpás Jack”. A világító tökök kertünk dekorációi is lehetnek, bátran mutogassuk őket az ajtónk előtt jelmezbe öltözött édességet gyűjtő gyerekeknek is.

Ma már szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban vagy a zöldségesnél beszerezhetjük az úgynevezett halloween-tököket, az áruk változó 150-200 forint/kg körül alakul. Azonban nem árt vigyázni, a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih felhívta az élelmiszerüzletek figyelmét, hogy különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől – az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a vásárlók figyelmét is felhívja arra, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, a dísztököket pedig csak eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják.

Ha kiválasztottuk a tökéletes tököt, nincs más hátra mint a faragás. Nem kell megijedni, ez egyszerűbb, mint gondolnánk, és nem igényel túl nagy kézügyességet. A nagyméretű növény tetején egy megfelelő méretű nyílást kell vágni, ahonnan a tök belseje kivájható.

Ha ezzel megvagyunk, akkor máris kezdődhet a munka kreatív része: a faragás, mely köré szervezhetünk akár egy családi napot is, vagy meghívhatjuk barátainkat, és valami tökös finomság is előkerülhet a sütőből.

Jótékony tökök

Az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány halloween-i pályázatot hirdet. Nevezni szerda este nyolcig lehet faragott tökökkel, amelyeket a Gyermekklinika udvarán fognak kiállítani. A győzteseket a közösségi oldalukra feltöltött képek alapján fogják kiválasztani. A nevezésekből befolyt összeg – tökönként 500 forint – a gyermekonkológiai osztály működését támogatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!