Olvasói levél

2018.11.14. 09:30

A Zsolnay-gyárnak vasúti pálya villamosításában is szerepe volt

A Pécsi Zsolnay-féle kerámiai gyárüzemnek az 1930-as években óriási szerepe volt az országos közép- és nagyfeszültségű villamos hálózatok kiépítésében, írja olvasónk.

bama.hu

A napokban megjelent Mattyasovszky Zsolnay Tibor munkásságáról közölt nekrológ nem említi meg, hogy jelentős szerepe volt a Pécsi Zsolnay-féle kerámiai gyárüzem II. világháború előtti sikereiben. Mattyasovszky Zsolnay Tibor adta ki a Pécsi Zsolnay-féle kerámiai gyárüzem első „Szigetelő porcelán, Zsolnay, Pécs” katalógusát 1939-ben.

A Pécsi Zsolnay-féle kerámiai gyárüzemnek az 1930-as években óriási szerepe volt az országos közép- és nagyfeszültségű villamos hálózatok kiépítésében, és a Budapest–Hegyeshalom vasúti pálya villamosításában. 1942-ben megjelentette „Az agyagárukról” című értekezését, amelyben a magyar durva- és finomkerámiai ipar jellemzésével kimagasló szakmai jártasságáról tett tanúbizonyságot.

S. V.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!