fagyveszély

2018.11.24. 20:00

Szükségük van már a kiemelt figyelemre

A napokban beköszöntött a hideg időjárás, ilyenkor pedig azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik egyedül élnek a fűtetlen otthonukban. Magyarországon tizenhárman fagytak meg szeptember óta, közülük nyolcan fűtetlen lakásukban hunytak el.

Zsíros Krisztina

Több civil szervezet is nagyobb figyelmet fordít az átmeneti időszak beköszöntétől kezdve az egyedül élő idősekre. Kevesen tudják, hogy ilyenkor ők – akik nagyon gyakran fűtés nélküli otthonukban élnek – vannak a legnagyobb veszélyben. A kihűléshez nem csak a fagyos időjárás vezethet, hiszen azok az egyedül élő idősek, akik ilyenkor nem tudnak megfelelő hőmérsékletet teremteni otthonukban, kevésbé tudnak ellenállni a hirtelen jött hidegnek.

Rokonaik, vagy ismerőseik ritkán vagy szinte soha nem látogatják őket, de sajnos gyakori az is, hogy egészségi állapotuk miatt nehezen tudnak mozogni, nem tudnak befűteni. A nagyobb szociális segítő szervezetek munkatársai, aktivistái számára a legtöbbször láthatatlanok, hiszen van fedél a fejük felett.

A kistelepülések önkormányzatai szociális munkatárs, civil szervezetek, vagy közfoglalkoztatottak bevonásával igyekeznek figyelmet fordítani az egyedül élő lakókra. Számon tartják, hol élnek egyedül, hol nincs szinte soha látogató. A legtöbb községben számukra kályhakészre aprított fát adnak, illetve havazáskor segítenek a járdák megtisztításában.

A Drávacsehi Polgárőr Egyesület tagjai a rendkívüli nagy hidegek előtt a rendőrséggel való közös szolgálatban keresik fel az egyedül élő időseket.

– A februári fagyokban például a körzeti megbízottal együtt jártuk végig Drávacsehi, Drávapalkonya és Drávaszabolcs egyedül élő időseit. Ahol kellett, ott segítettünk a tűzifa előkészítésében, illetve érdeklődtünk, mire van szükségük – mondta Grunfelder Mátyás, a Drávacsehi Polgárőr Egyesület elnöke.

A polgárőrök is vigyáznak rájuk

Mint Vig Imre, Garé polgármestere elmondta, a községben szociális munkatárs tartja a napi szintű kapcsolatot az egyedül élő idősekkel. Ha szükséges, a közmunkások felaprítják a tűzifát, vagy eltakarítják a havat a ház előtti részen. Koch Irén, a Kistótfalui Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, Kistótfalun és a környező településeken a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete és a pécsi Katolikus Karitász és a polgárőr egyesület is vigyáz a szociálisan rászorulókra. Nem csak télen, hanem egész évben, hiszen kéthetente élelmiszercsomagot is osztanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!