olvasnivaló

2018.12.10. 17:30

Egy buszjegy áráért adják a könyveket a szekérről a Hal téren

A pécsi könyves szekér egy királyhágói kis erdélyi manufaktúrában készült, és onnan gördült be Pécs belvárosába.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Négy éve indult el az első könyves szekér projekt, ami azóta átalakult. Veress Márton, az ötletgazda tavaly létrehozta a Könyvszolgálat Kulturális Egyesületet, hogy a Kárpát-medence kétszáz településének központjába elvigye a kultúrát, és a szegényebb rétegek egy buszjegy áráért megvehessék saját kedvenc könyvüket. Legyen szó szépirodalomról, tankönyvekről, művészeti, vagy idegennyelvű könyvről.

– Három pillére épült az elképzelésem. Először Budapesten jelentek meg a szekereink, majd következett a vidék, hogy a legvégén átlépjük a határt, és erdélyi, felvidéki, vajdasági, újvidéki, kárpátaljai területekre érjünk – mondta Veress Márton. – Pécs után megyünk tovább. Jövő tavasszal Kaposváron nyitunk, majd Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Szombathely, Dunaújváros, Siófok következik. A magyar határt Szatmárnémetinél léptük át. Mennyire érdekes, pont ott, ahol az utolsó magyar csapatok elhagyták Erdélyt – tette hozzá.

Mint elmondta, a pécsi városatyák nyitottak voltak a könyves szekérre. Fontosnak látták, hogy bárki 300, illetve 600 forintért beszerezhesse olvasnivalóját.

– A belvárosban csak az települhet ki, akinek épített objektuma van. A városatyák megváltoztatták a helyi rendelkezést, és beengedték szekerünket a Hal térre – mosolyogva mesélte Veress Márton.

Az első napokban mondhatjuk „kifosztották” a szekeret. Volt olyan vásárló, aki nyolc könyvvel távozott. A legkeresettebb az idegennyelvű szekció. Angol, német könyveket vásárolnak, és persze szótárakat. Volt olyan külföldi egyetemista, aki német-magyar keresztszótárt keresett, és nem kis meglepetésére meg is találta. A pécsi szekérre 1200 könyv fér rá, a kiegészítő részen, kis ládákban további 800 várja gazdáját.

A szekéren a könyvek tematikusan vannak szortírozva, olyan mint egy kis könyvtár. A Gőgös Gúnár Gedeon, ami más helyen közel 3000 forintba kerül, itt 300-ért beszerezhető, de Szabó Magda, Márai Sándor is van a kínálatban. A könyveket adományokból, magánszemélyektől vagy nagykereskedőktől szerzik be. Ha valaki nem talál saját ízlésének megfelelőt, annak sem kell szomorkodnia, mert ha leadja megrendelését a könyvárusok beszerzik azt.

Könnyes szemmel fogadták a szekeret Szatmáron

Erdélyben három helyen vannak jelen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Marosvásárhelyen. Jövőre minden erdélyi városban szeretnének ott lenni, és persze Kárpátalja, Felvidék és Újvidék sem marad ki a sorból. – A Betyár nevű szekerük a Balatonon teljesített szolgálatot, majd átgördült Marosvásárhely főterére. Abba a városba, ahol kilőtték Sütő András szemét, és most a nagy ortodox templom tőszomszédságában áll a magyar szekér – tette hozzá Veress Márton. Mint megtudtuk, a románok boldogan fogadták a kétnyelvű könyves szekereket. Szatmáron egy egyetemista lány könnyes szemmel köszönte meg, hogy megérkeztek a városba. Ugyanis a könyvek itt méregdrágák, és mostanáig nem lehetett kapni orvosi és művészeti könyveket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!