meleg kuckó

2019.01.03. 17:30

Az ünnep megtöltötte a hajléktalanszállókat

A karácsonyi és újévi időszak nem mindenki számára az önfeledt ünneplésről szól, a hajlék nélküliek sokszor nehezen élik meg, hiszen ilyenkor a régi, szebb karácsonyok emléke juthat eszükbe. Ezért is próbálták meg szebbé tenni nekik az elmúlt heteket.

Mészáros Rita

Fotó: Löffler Péter

A hajléktalanoknak szállást, elhelyezést nyújtó intézményeket a karácsony közeledtével mindig kicsit többen keresik fel, főleg, ha az idő is hidegebbre fordul, tudtuk meg Hajdu Krisztiántól, a pécsi Támasz Alapítvány szakmai vezetőjétől. A szervezet több intézményt is működtet a megyeszékhelyen, amelyeknek a kihasználtsága a 100 százalékot súrolja. A női éjjeli menedékhelyen vagy a Dugonics utcai krízisszálláson az ünnepi időszakban teljes volt a kihasználtság, de például a Gomba utcai éjjeli menedékhelyen is 92-97 százalék között mozgott.

A magas arány persze nem azt jelenti, hogy az alapítvány bárkit is elküldene, akinek szállásra van szüksége. Minden intézményben, ahol van még hasznosítható hely, igény esetén plusz helyiségek megnyitásával, matracok lerakásával tudnak helyet biztosítani.

Nehéz időszak ez a hajlék nélküli embereknek, de az alapítvány dolgozói próbálnak mindent megtenni azért, hogy az ő ünnepüket is szebbé tudják tenni. A szervezet minden pécsi intézményében az elmúlt évekhez hasonlóan idén is készültek valamilyen karácsonyi ünnepséggel, megemlékezéssel. Ilyenkor a dolgozók köszöntik a hajléktalanokat, vagy szervezetek, közösségek varázsolnak számukra ünnepi hangulatot. Ebben az időszakban természetesen különféle finom fogásokkal is készülnek az alapítványnál. Nagyon sok szervezet, magánszemély, cég gondol ilyenkor nehéz helyzetbe került embertársaira is, és keresik meg az alapítványt, hogy ételt főzzenek vagy adományokkal kedveskedjenek.

Hajdu Krisztián szerint ilyenkor összpontosul a szeretet és a figyelem, amiért nagyon hálásak. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb ebben az időszakban, hogy odafigyelünk egymásra, és talán a sok adomány is ennek a kifejeződése. Az embert ugyanis az teszi igazán boldoggá, ha megbecsülik, meghallgatják, és rááldoznak a fogyatkozó időből. Ez egy finom falattal nem felcserélhető, főleg a hajlék nélküliek számára.

Plusz férőhelyek a téli időszakban

A pécsi Támasz Alapítvány célja a hajléktalan emberek segítése, működési területe főként Pécs városa és annak környéke. Pécsen jelenleg a hajléktalan emberek számára elhelyezést, szállást nyújtó intézményekben összesen 350 férőhely áll rendelkezésre. Ez azonban csak a téli, úgynevezett krízisidőszakban, tehát november 1. és április 30. között van így. Ilyenkor plusz száz férőhely nyílik a megyeszékhelyen, mondta el Hajdu Krisztián. Ezeket a krízisszállásokat nemcsak a Támasz Alapítvány, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Pécs-kertvárosi Szent Erzsébet plébánia fenntartásában lévő Remény Háza is működteti. A téli időszakon kívül összesen 250 férőhely érhető el a hajlék nélkül élők számára a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!