biztonságban hazafelé

2019.01.02. 07:00

Telefonon vigyáznak ránk az éjszakában

Sokan alkalmazzák az úgynevezett telefonálós hazakísérést családon, baráti körön belül, de előfordul, hogy hajnalok hajnalán nem szeretnénk felébreszteni szeretteinket vagy nincsenek telefonközelben.

Tóth Viktória

A Hazakísérő Telefon ezen az elven jött létre, hogy minden éjszaka és mindenkinek legyen valaki, akit fel tud hívni. Ha egy hosszúra nyúlt rendezvény vagy esti munka után egyedül kell hazaindulnunk, ha úgy érezzük, valaki követ vagy bármilyen okból csökken a biztonságérzetünk, Baranya megyéből is ingyenesen tárcsázhatjuk a Hazakísérő Telefon Alapítvány 80/442-422-es számát.

Molnár-Csiki Maren 2017 novemberében indította el a szolgáltatást speciálisan azoknak a nőknek, akik éjszaka hazafelé tartva veszélyhelyzetben érzik magukat. A Hazakísérő Telefon nem éles helyzetekre lett kitalálva, inkább egyfajta megnyugtatásként szolgál, ha a vonal másik végén tudják merre járunk, és egy potenciális támadót is elriaszthat, ha úgy tűnik, a kiszemelt áldozat telefonos kapcsolatban van valakivel. A telefonálók inkább óvatosságból, elővigyázatosságból tárcsázzák a számot, hogy javítsanak a biztonságérzetükön, de ha útközben mégis valami kellemetlenség történik, az önkéntes hazakísérő azonnal értesíti a rendőrséget.

A beszélgetés elején feltett statisztikai kérdések megválaszolása – melyik megyéből telefonál, hogy hívják és melyik korosztályhoz tartozik – természetesen megtagadható, a válaszadás önkéntes, a hívásfogadást nem befolyásolja. Munkaszüneti napok előtti estéken 22-től hajnali 4-ig, munkanapok előtti estéken 21-től 2-ig várják a hívásokat.

A beszélgetés témája lehet bármi, mindenkinek szívesen fogadják a hívását, korra és nemre való tekintet nélkül. Az önkéntes hívásfogadó addig marad vonalban, míg a telefonáló biztonságosan eléri a célját, a lényeg, hogy senki ne érezze magát egyedül a sötét utcán, és ha valaki segítségre szorul, azt meg is kaphassa a lehető leghamarabb.

Bátran lehet jelentkezni önkéntes hazakísérőnek is, minden 18. életévét betöltött, magyarul folyékonyan írni és beszélni tudó személy jelentkezését várják otthon végezhető hívásfogadó munkára. A munkavégzéséhez nem kell sok minden, csupán egy laptop vagy számítógép, amelyre rá kell tölteni azt a hívásfogadó felületet, amelyen keresztül fogadni lehet a bejövő hívásokat. Ezenkívül kell még egy mikrofonos fej- vagy fülhallgató és persze alapvető fontosságú a megbízható internetkapcsolat. A jelentkezéseket önéletrajzzal, motivációs levéllel és érvényes erkölcsi bizonyítvánnyal a következő címre várják: [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!