Pécs

2019.02.01. 19:27

Sor kerül a pécsi reptér fejlesztésére, a Hauni is beruházást jelentett be

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 5,7 milliárd forint értékű beruházást jelentett be pénteken Budapesten, a fejlesztés megközelítőleg 977 millió forint állami támogatást kap.

A kormány partnere Pécsnek, s abban érdekelt, hogy a helyi gazdaság új lendületet kapjon, emellett sor kerül a pogányi reptér bővítésére – derült ki az MTI tudósítása szerint abból a bejelentésból, amit Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, a tárca miniszterhelyettese tett a Decsi István pécsi alpolgármesterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón pénteken.

A pénteki eseményen kiderült, hogy 2020-ig több mint 5,7 milliárd forint értékben fejleszti pécsi gépgyártó üzemét a Hauni Hungaria.

Magyar Levente elmondta: az ipari ágazat legnagyobb pécsi szereplője, a mintegy 1.300 ember foglalkoztató vállalat fejlesztéséből az állam is kiveszi részét. A magyar állam a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül egymilliárd forint támogatást nyújt ehhez – természetesen jelentős gazdaságfejlesztési és munkahelymegőrzési vállalásokért cserébe.

A beruházások oroszlánrésze közvetlenül a termelésre irányul, így bővül és korszerűsödik a géppark a vállalatnál, amellyel növelik a hatékonyságot.

Magyar Levente kiemelte, hogy Pécsett az utóbbi években ezres nagyságrendben sikerült létrehozni munkahelyeket Pécsett az ipar és szolgáltatások területén, többek között az állami szerepvállalásnak is köszönhetően.

Szavaiból kiderült: az állam partnere Pécsnek, s abban érdekelt, hogy a helyi gazdaság új lendületet kapjon a következő időszakban. Az MTI tudósítása szerint elmondta: a Dél-Dunántúl fellendülése jelentős részben a kormány szerepvállalásával kezdődhetett meg és folytatódhat a következő években is – tette hozzá. Kiemelte többek között a helyi infrastrukturális beruházásokat, elsősorban az autóút-hálózat bővítését és a pogányi repülőtér fejlesztését. A reptérfejlesztés kapcsán azt mondta, hamarosan egy vidéki reptérfejlesztési program indul, amelynek keretében sor kerül a pogányi repülőtér bővítésére, annak „nagygépes használatra” alkalmassá tételére. Mindezek mellett, rövid távon egy, hosszabb távon két ponton is eléri Pécstől nem messze a horvát határt az autópálya, s javítják Pécs és Budapest, valamint Pécs és Horvátország vasúti kapcsolatát.

Decsi István, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy Pécsett az elmúlt időszakban megjelenő befektetéseknek köszönhetően a helyi gazdaság erősödése megindult. Hozzátette, hogy a jól képzett helyi munkaerő és a magas színvonalú oktatás a nemzetközi vállalatok figyelmét is fölkeltette, amely egy új léptéket jelent a helyi gazdaságfejlesztésben.

Katona Gábor, a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy üzemüket a 2020-ban záruló új beruházás során világszínvonalú eszközökkel szerelik föl, hogy bővítsék a termelési kapacitást és javítsák annak hatékonyságát. A cég vezetője üdvözölte a reptérfejlesztéssel kapcsolatos bejelentést, szavaiból kiderült, az a Hauni számára is kulcsfontosságú a jövőt illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!