fennakadnak

2019.02.15. 14:00

Kukának használja sok lakó a lefolyót

Egyre gyakoribbak a dugulások a szennyvízelvezető rendszer nem megfelelő használata miatt, ezért a szolgáltatók szinte nem győzik felhívni a lakók figyelmét arra, hogy mi az, aminek nincs helye a lefolyóban.

Zsíros Krisztina

Gallicoop - szennyvíztiszító telep

Kistelepülések, de a városok helyi újságaiban egyre többször hívják fel a szolgáltatók a lakók figyelmét a lefolyók rendeltetésszerű használatára. A dugulást okozó anyagok között számos nem a csatornába illő anyagot találnak a szolgáltató dolgozói. Gyakran a lakók ugyanis hajlamosak azt gondolni, hogy amit elnyel a lefolyó, az egyszer és mindenkorra eltűnik.

– A kisebb falvakban kevésbé, a városokban azonban szinte mindenhol gyakoribbak a dugulások a nem megfelelő használat miatt. Főként a társasházakban jellemző, hogy a lakók ahelyett, hogy levinnék a szemetet, a lefolyóba vagy a WC-be öntik azokat. Problémás emellett a szállodák és hotelek lefolyó használata, ahol kukának tekintik a WC-t és a lefolyót. Szociális otthonokban és kórházakban is előfordult már, hogy egyéb egészségügyben használatos tárgyakat, mint például pelenkát, gézt vagy rongyokat dobtak bele – tájékoztatta lapunkat a Baranya-Víz Zrt.

A legtöbb üzemzavart a lefolyóba, majd a szennyvízcsatornába kerülő, nagy mennyiségű szálas anyag, rongy, törlőkendő okozza, amik a központi szennyvízátemelőkig eljutva ráakadnak a szivattyúkra. A szolgáltatótól megtudtuk, előfordult már a csatornákban feldarabolt felmosórongy, törlőkendők, zacskók, zsíros ételmaradékok, haj, kutyaszőr, építési törmelék, cigarettacsikk, vatta, de műanyag hulladékokkal, gumilabdával, üvegszilánkkal is találkoztak már a szolgáltató dolgozói. ­A ­rác­sszemét ­leggyakoribb eleme a műanyag hulladék, de sajnos olyan problémás terület is van, ahol a kisebb vágóhidak melléktermékeit, az állati maradványokat, vért, körmöt és csirkelábat találtak a csatornában.

A hálózat csak akkor tudja a szennyvizet továbbítani, ha a szennyezőanyagok a vízben feloldódnak, vagy legalábbis elkeverednek. A zsírok és olajok a csatornában kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoznak. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatornacsöveket egyaránt.

Nadrág, borotva, kefe a csatornában

Soha nem látott méretű „monstrummal” küzdöttek meg a pécsi szennyvíztisztító telep munkatársai tavaly nyáron, amikor is egy óriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét.

A csatornaszörny összefüggő masszájában akadt egyebek közt biciklis nadrág, több tucat borotva, kefe, fülpiszkálók százával, de a legnagyobb részét konyhai zsiradék, nedvestörlő, rongy, óvszer, betét és pelenka adta. Bár ezeket könnyen le lehet húzni a vécén, egyáltalán nem szabad, hiszen nem foszlanak szét, hanem összetömörülve komoly problémát okoznak a csatornában. A Tettye Forrásház Zrt. az ütemezett tisztításokon felül több mint 300 csatornahibát hárít el évente.

 

Címkék#WC#lefolyó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!