egyetem

2019.02.02. 11:30

Nyílt nap: nőként is érdemes elindulni a műszaki világ felé

Nyílt napot tartottak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán. Az eseményen bemutatták az új, szeptemberben induló műszaki felsőoktatási szakképzést is.

Tóth V.

A Műszaki és Informatikai Kar pénteki nyílt napja tájékoztató előadásokat, interaktív programokat, kötetlen beszélgetéseket, és laborlátogatást is tartogatott az érdeklődő diákok számára. A regisztrációt követően tíz órától elkezdődtek a párhuzamosan futó programok, bemutatkoztak a szakok, a képzések képviselői szívesen osztották meg tapasztalataikat a végzős középiskolásokkal.

Egy olyan különlegességgel is készültek a szervezők, ami a kor technikai vívmányait felhasználva egészen futurisztikus lehetőséget hordoz magában. Egy virtuális valóságban tudtak a fiatalok építkezni, valamint műszaki különlegességeket alkotni – de csak a legélelmesebbek, ugyanis az első huszonöt, erre a programra regisztráló jelentkező élhetett a lehetőséggel.

Izgalmasnak ígérkezett még a „műszaki pályán is meNŐK vagyunk” elnevezésű workshop, ahol az érdeklődők megtudhatták, miért érdemes nőként elindulni a műszaki világ felé. A hagyományosan férfiak uralta műszaki területen ugyanis egyre több nővel találkozunk, akik nem csak a tervezőasztalnál, hanem a gépkezelésben is helyt állnak. A nyílt napon is körülbelül azonos arányban voltak jelen mindkét nem képviselői.

A tizenhét éves, dombóvári Szabó Noémi például kiskora óta szereti az informatikát, szívesen foglalkozna vele a jövőben is. Motiválja, hogy hiányszakmát tanulhat, de az informatikai pálya anyagi vonzata sem elhanyagolható szempont számára.

- A mérnökinformatikus szak érdekel igazán, így azért jöttem el ide, hogy informálódjak. Voltam már több nyílt napon is, például a gazdaságinformatika szakról is érdeklődtem. Össze szeretném hasonlítani a két képzést, hogy kitaláljam melyik lenne a legjobb a számomra – fogalmazott a fiatal lány.

Friss, flexibilis struktúrájú képzés

A kar szeptemberben induló képzése a régióban egyedülálló, hiszen az egyetlen műszaki felsőfokú oklevelet adó szakképzés. Ráadásul kiváló kiindulási alapot jelenthet egy későbbi egyetemi diploma megszerzéséhez. Az újdonsággal kapcsolatban Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja elmondta, két év alatt megszerezhető felsőfokú végzettséget jelent, melyből egy teljes félév a munkaerő-piaci partnernél zajlik, és beszámított szakmai gyakorlatot biztosít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!