PTE

2019.03.11. 14:00

A fél világ összegyűlt a Nemzetközi Esten

Több ezer, különböző nemzetiségű hallgató töltötte meg szombat este az Expo Centert. Idén már 27. alkalommal rendezték meg az egyetem Nemzetközi Estjét, hatalmas sikerrel. Az ételkóstolók mellett ruhabemutatók, koncertek várták a fiatalokat.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Mikor az ember belépett az Expo Center nagytermébe, nem is tudta, merre induljon, mit nézzen, mit kóstoljon meg először. A különböző nemzetek gazdagon megrakott asztalokkal várták a látogatókat, mindenki a saját konyhájára jellemző ételeket készítette el.

A látogatók nem voltak válogatósak, mindenki lelkesen kóstolta meg a másik nemzet ételét. Éppen ezért az összes asztalnál hatalmas tömeg alakult ki nagyon hamar, nem lehetett azt mondani, hogy valamelyik jobban kiemelkedett volna a többi közül. Minden standnál teljesen új ízek, állagok, illatok fogadták az éhes közönséget. Csak ezen az estén fordulhatott elő, hogy a tavaszi tekercsek mellett a kolbász sistergését lehetett hallani a serpenyőben. Ha pedig valaki édességre vágyott, a belgák csoki szökőkútjában biztosan nem csalódott. Természetesen a magyarok is bemutatkoztak, csirkepaprikással és mákos gubával várták a külföldieket. Az erdélyieknél pedig egy nagy fazékban leves rotyogott.

– Az idei évre valami újdonsággal szerettünk volna készülni, ezért főztünk csorbát – mesélte dr. Czimbalmos Zoltán, az egyik vendéglátó, az erdélyi stand munkatársa lapunknak. – Ez egy savanyított leves, amiben répával összekevert húsgombócok vannak. De készültünk még egy hagyományos zöldségkrémmel is, és persze a kürtőskalács sem maradhatott el, ami minden évben nagy sikert arat. Az est folyamán mutatták be azt a különleges, multikulturális szakácskönyvet, amelyben ötven különböző nemzet ételeit gyűjtötték össze. Ezek közül négyet el is készítettek a rendezvényen – az egyiptomiak, az indiaiak, a jordániaiak és a kajmán-szigetekiek főzték meg receptjeiket.

A Nemzetközi Est egy baráti találkozóból nőtte ki magát a több ezer embert megmozgató eseménnyé, ami lehetőséget ad arra, hogy a Pécsi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatók bemutassák hazájuk jellegzetes zenéit, népviseletét és gasztronómiai sajátosságait, összehozza a különböző kultúrákat. A színpadon számos program szórakoztatta a megjelenteket, volt divatbemutató, ahol a diákok népviseletében vonultak fel, és több koncerten is tapsolhattak a résztvevők.

Családi recept alapján készült a leves

Az erdélyiek megosztották velünk a csorba receptjét. A leveshez apróra vágjuk a 10 szál megtisztított sárgarépát és az 5 petrezselyemgyökeret, negyed zellergumót, 2 hagymát, egy zöldpaprikát, egy burgonyát és lestyánt. A hagymát, répát és a paprikát étolajon dinszteljük, ha üveges, a zellert hozzáadva azonnal felöntjük vízzel. Amíg felfő, gombócokat készítünk: az 500 g darált sertéshúst egy kis fej hagymával, egy lereszelt répával, egy tojással, sóval, borssal összegyúrjuk.

Fél óra főzés után a leveshez adjuk a gombócokat, a krumplit, fél konzerv hámozott paradicsomot és a lestyán felét. Ha kész, citrommal savanyítjuk. Egyet lobban, levesszük a tűzről, a maradék lestyánt hozzákeverjük. Egy kanál tejföllel kínáljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!