szenzációs lelet

2019.03.07. 11:20

A karmelita kolostor templomának belsejében iszogathatnak most a pécsiek a Citrom utcában

A késő középkorban egy temető, udvar, kert, kút állt a templom mellett a Belvárosban

Zs. J.

A hagyomány azt tartotta, hogy a megyeszékhely belvárosában, a Citrom utcában állt korábban a Szent Benedek plébánia-templom. Egy mostani nagyobb beruházást megelőző régészeti feltárás megdönteni látszik ezt az állítást.

– A közművezeték árkainak a nyomvonalát kutatjuk most a Jókai utca 17–19. szám alatt – mondta el tegnap reggel Tóth Zsolt pécsi régész. – A mostani ásatások során olyan falak, járószintek, sírok kerültek elő, amikből arra lehet következtetni, hogy itt egy nagyobb épület- komplexum állhatott.

Mint közölte, ha csak egy egyszerű plébániáról lenne szó, akkor itt csak egy templom és a hozzá tartozó temető lenne. Ám feltehetően a 15. században a karmelita rend kolostora állhatott itt. Templommal, ahhoz csatlakozó épületszárnnyal, belső udvarral, kerttel, kúttal és temetővel. A török időben a kolostor elveszítette funkcióját, megszűnt. A templom udvarán, nagyobb gödröket ástak a hódoltság ideje alatt, amelyeket másodlagosan szeméttel töltöttek fel. Eltört kerámiák, étkezésből maradt csontok, pénzek kerültek elő, ami a régészek számára kincsesbánya. A kor anyagi kultúráját, étkezési szokásait lehet ebből rekonstruálni.

– A Citrom utca elején található vendéglátó egységek egy középkori kolostorhoz tartozó templom belsejében helyezkednek el. Így kijelenthetjük, egy egykori templom belső terében iszogatnak-esznek a pécsiek, ha ide betérnek – mondta mosolyogva a régész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!