Várakozás

2019.03.15. 15:21

Felszállt a füst: színészlegendák jönnek a pécsi POSZT-ra

Felszállt a füst, megvan a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja.

Mészáros B. Endre

Azért lehet majd nagy kö­zön­ség­érdeklődésre számítani, mert a 14 érkező csúcselőadásból kilenc fővárosi, ahol a népszerű színészek és rendezők leginkább megtalálhatók.

Ami a baranyaiakat illeti, ismét nincs pécsi színjáték a legjobb 14. között. Az viszont vigasztaló, hogy az Örkény Színház bemutatóját, a Secondhandet két pécsi származású rendező, Bagossy László és Kovács D. Dániel állította színpadra, a Székesfehérvárról érkező Kartonpapát pedig Hargitai Iván, aki korábban évekig volt a Pécsi Nemzeti Színház főrendezője.

A színészeink közül a Radnóti Színház „10” című előadásában újra láthatjuk Pál Andrást, a Vígszínháznak A diktátorában pedig Wunderlich Józsefet.

A Secondhand egyébként az egyik slágerdarab lesz, mert parádés a szereposztása: láthatjuk benne Pogány Juditot, Csákányi Esztert, Csuja Imrét, Epres Attilát, Znamenák Istvánt is. A másik sztárparádé a Katona József Színház Rozsdatemető 2.0 című bemutatója, olyan nevekkel, mint Bezerédi Zoltán, Szirtes Ági, Szacsvay László, Bodnár Erika, Fullajtár Andrea, Újlaki Dénes. De érdemes a többi darabra is odafigyelni, mert többek között Kováts Adéllal, László Zsolttal, Trill Zsolttal, Bodrogi Gyulával, Máté Gáborral (rendezőként és színészként is), Béres Ilonával, Igó Évával, Lukács Sándorral, Kútvölgyi Erzsébettel is találkozhatunk.

Határon túlról két előadás érkezik, az egyik Szabadkáról, a másik az örökös POSZT-résztvevő Sepsiszentgyörgyről. S egy már szinte természetes sajátosság, a budapesti Katona József Színház és a Nemzeti Színház ismét két-két elő­adással jutott be a versenyprogramba, a vidék viszont összesen hárommal.

Az ellenben kedvező tendencia, hogy ezúttal csak három külföldi rendező munkája érkezik, ugyanakkor legalább ennyi fiatal magyar tehetség darabját is láthatjuk.

A tartalom hihetetlenül változatos lesz. A szovjet időszak jelképeit, fonákságait figurázza ki a Secondhand, s jönnek klasszikus művek (Csehov: Ványa bácsi, Dosztojevszkij: Idióta, Büchner: Woyzeck, Ionesco: A székek). Láthatunk olyanokat is, melyekben klasszikusokat alakítanak át (Chaplin: A diktátor, Fejes Endre – Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0, Nagy András: Karenina, Anna, Molnár Ferenc Üvegcipője nyomán pedig Radu Afrim: Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél). No és lesznek kortárs szerzőktől is új bemutatók.

Bizonyos, hogy soha nem kellett még ennyire utánaolvasni a jegyvásárlás előtt a versenyprogramoknak, ha jól akarunk választani.

Gulyás Gábor véleményt ír a program színdarabjairól

A versenyprogramot Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg állította össze a 2018. március 1-je és 2019. március 10-e között bemutatott magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogató munkában Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak Csikós Attila író, publicista, dramaturg segített. A versenybe jutott 14 elő­adásról és az évad során megtekintett más színművekről Gulyás Gábor Minden nap színház címmel blogot vezet, ahol beszámol arról, hogy neki mi tetszett, mi nem és miért a látottakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!