vágányzár

2019.03.07. 07:00

Gyorsabb és olcsóbb megoldás a telekocsizás

Már több mint egy éve tart a vágányzár a Pécs–Budapest vasútvonalon Százhalombatta és Érd között. Ezt hamarosan feloldhatják, viszont a MÁV legfrissebb információi szerint nyáron újabb szakaszon áll le a forgalom.

M. R.

Fotó: Laufer László

Sok utasnak okoz bosszúságot, hogy pótlóbuszra kell átszállni, és aki ezt nem vállalja, más közlekedési módot választ. Talán az egyik legkényelmesebb megoldás a telekocsizás, vagyis amikor egy autós meghirdeti szabad helyeit, ha utazik. Az egyik legnagyobb utazásközvetítő honlap adatai szerint a Pécs–Budapest vasútvonalon zajló felújítási munkálatok hatására a szolgáltatást igénybe vevők száma 40 százalékkal nőtt meg.

A tapasztalatok szerint a telekocsi olcsóbb és gyorsabb is, mint a vonatozás, főleg a vágányzárral érintett szakaszon. Pécsről Budapestre autóval 2500–3000 forintért lehet eljutni, ami több mint negyven százalékkal olcsóbb, mint egy másodosztályú vonatjegy. Az út átlagosan két és fél óra, ami azt jelenti, hogy a személyvonatnál két órával, az InterCitynél pedig harminc perccel gyorsabban lehet eljutni a fővárosba – és a pótlóbuszra való átszállás sem okoz kényelmetlenséget.

A szolgáltatást leginkább a 25–34 éves korosztály veszi igénybe, és arányában közülük kerülnek ki leggyakrabban a sofőrök is – derül ki az Oszkar.com sajtóközleményéből. A hét napjait tekintve a forgalom pénteken és vasárnap a legerősebb, ilyenkor persze nemcsak az utasok, hanem a meghirdetett helyek száma is nő. A forgalomnövekedést a rendszer le tudja kezelni, de még így is több ezer sofőr autójában vannak üres helyek, amelyeket ideális lenne megtölteni.

Szezon előtt

A januári–februári időszak a telekocsipiacon jellemzően holtszezonnak tekinthető az adatok szerint. Az első igazán nagy kiugrást a március 15-ei hosszú hétvége hozza el, majd ezt követően a húsvét. Ezek összességében 100 ezer feletti utasszámot generálnak. Az említett időszakokban a népszerű útvonalakon akár öt percenként is indulhat telekocsi a fővárosba. A másik forgalmas időszak a nyár, ekkor leginkább a fesztiválokra utaznak sokan a telekocsival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!