Űrkalandok

2019.03.11. 16:43

Ismét kitárul előttünk a földön kívüli világ

Újra itt van a Csillagászati hét a Zsolnay-negyedben, ahová a megye minden településéről várják az érdeklődőket.

M. B. E.

Forrás: flickr.com

Immár az ötödik alkalommal zajlik március 18–24. között a különleges rendezvénysorozat, melyen többek között Mars-küldetésen lehet részt venni, robotokat irányíthatunk, és szakmai magyarázatot adnak a Csillagok között című film tudományos hátteréről. Emellett jön egy kuriózum is, a holdra szállás 50 éves évfordulója kapcsán az ország legnagyobb holdi meteoritja is látható lesz.

Közel harminc programra készülhetünk, természetesen planetáriumi vetítések is szerepelnek köztük, valamint csillagászati-űrkutatási előadások, távcsöves bemutatók és gyerekprogramok, s minden a negyed planetáriumában és látogatóközpontjában érhető el.

Az esemény egyik előadója az a dr. Kiss L. László akadémikus csillagász, akiről már aszteroidát is elneveztek. Ő a tejútrendszer felfedezéséről, a Gaia európai űrteleszkóp eredményeiről számol be. Megtudhatjuk azt is, hogyan jutott el a táv­csövek fejlesztése a harminc–negyven méteres tükörátmérőig, továbbá, hogy milyen asztrofizikai kérdések megfigyeléséhez építenek napjainkban milliárd eurós költségű obszervatóriumokat. Szó lesz a műholdas távérzékelésről és hogy a fejlesztések terén mire számíthatunk a következő fél évszázadban.

Az etyeki Korda Filmstúdió munkatársa olyan filmes trükkökről számol be, amelyek segítségével az elmúlt időben meghatározó sci-fi produkciók születtek a stúdióban, például a Szárnyas fejvadász 2049, a Mentőexpedíció és a NatGeo: Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozat. Eközben választ kaphatunk arra is, hogy miként készült a Halálcsillag, hogyan utazhatunk fekete lyukon keresztül, vagy tényleg terem-e krumpli a Marson.

Egy izgalmas lehetőség gyereknek: szerdán és pénteken az általános iskolások Mars-küldetésre indulhatnak, robotot irányíthatnak a vörös bolygó felszínén és űrhajós sisakot is felpróbálhatnak. Az előadásokat planetáriumi és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, hétvégén pedig csillagászati ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat, részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!