Nagyharsány

2019.03.03. 09:45

Letették az új fogadóépület alapkövét a szoborparkban

Letették a nagyharsányi szoborpark új fogadóépületének alapkövét, ezzel egy csaknem 400 millió forintos beruházás kivitelezési munkálatai kezdődtek meg.

Zsíros Krisztina

Fotó: DDNP

Megkezdődtek a Nagyharsányi Szoborpark új fogadóépületének kivitelezési munkálatai, miután tegnap Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) igazgatója, Hargitai János országgyűlési képviselő, Balczó Bertalan helyettes államtitkár, valamint Beregszászi József, Nagyharsány és Takáts Gyula, Villány polgármestere ünnepélyesen letették a létesítmény alapkövét.

„Az új Kikerics panoráma sétány létrehozása és a Dél-Dunántúl Natura 2000 természetvédelmi bemutatási infrastruktúrájának bővítése, modernizálása” címmel megvalósítandó támogatott projekt a DDNPI működési területének nyolc tájegységén mintegy 40 helyszínt fog érinteni, de a projekt kiemelt eleme, a Kikerics panoráma sétány megépítése a Szársomlyó fokozottan védett természeti területhez kapcsolódó Nagyharsányi Szoborpark területén lesz.

Ennek részeként egy fémszerkezetű lebegő járófelületet és lépcsőzetet építenek a fokozottan védett természeti terület értékeinek – elsősorban a magyar kikerics – bemutatására és a szoborpark élménydús, madártávlatból lehetővé váló biztonságos megszemlélésére, a környező panoráma megtekintésére.

Ezen kívül a terület belépőpontjaként egy részben a környező terepre süllyesztett, a tagolt sziklafalak formavilágát idéző új fogadóépületet alakítanak ki, benne pénztárral, ajándékvitrinekkel, 20-25 fő befogadására alkalmas közösségi helyiséggel, mosdóval, az épület közelében pedig kerékpártárolóval.

Ez a terület Magyarország egyik legrégebbi természetvédelmi területe, a látogatói igények pedig egyre nagyobbak. A szoborparkot évente 10-15 ezren látogatják és ennél is többen vannak azok, akik a szársomlyói természetvédelmi területre érkeznek, ahonnan szinte minden nap vezetett túra indul.

Bemutatóhelyek és kiállítóterek épülnek

A Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az ország tíz Nemzeti Park Igazgatósága területén – egy komplex fejlesztési csomag részeként – összesen 92 projekt valósul meg, amelyre 38 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre. Balczó Bertalan helyettes államtitkár a meghirdetett programmal kapcsolatban elmondta, ezek a beruházások elsősorban élőhely-rekonstrukciókat foglalnak magukba, emellett fejlesztik a természetvédelmi őrszolgálat eszközellátását, illetve azokat az infrastruktúrákat javítják, amelyek a területek kezeléséhez szükségesek. A fejlesztések során korszerű bemutatóhelyek, tanösvények, kiállítóterek, látogatóközpontok épülnek a következő időszakban szerte az országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!