Összeomlás előtt?

2019.03.11. 20:00

Végzetes következményei lehetnek a rovarok gyors pusztulásának

Az elmúlt időszakban számos híradás jelent meg, melyben a rovarok számának drasztikus csökkenésére hívták fel a figyelmet.

Tóth Viktória

Évente 2,5 százalékkal csökken a rovarok össztömege és ez alapján egy évszázadon belül akár el is tűnhetnek. Fontos megjegyezni, a rovarok pusztulásának katasztrofális következményei lesznek, ezzel ugyanis együtt jár a velük táplálkozó madarak, hüllők, halak és emlősök pusztulása is.

Gondoljunk csak bele, például méhek nélkül számos növényfaj nem lesz beporozva, és azok termesztése nehezebbé válik, mely hosszú távon akár az emberiség létezését is befolyásolhatja. A minap a Postabontás rovatunkban jelent meg egy levél, melyben a szerző úgy fogalmazott, az emberiség saját maga teszi tönkre az őt körülvevő élővilágot.

May Gábor szentlőrinci méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója elmondta, a folyamat a méhészet vonatkozásában hazánkban még nem jellemző. Vannak gondjaik bizonyos időszakokban, amikor nagyobb növényvédelmi munkák következményeként elhullanak méhek, de a méhcsaládok száma Baranyában nem csökkent, sőt az elmúlt időszakban kismértékben növekedett is.

– A helyzet azonban nem megnyugtató, ha az ember nem foglalkozna a méhekkel, akkor jelentősen csökkenne az egyedszámuk is. Az általános növényvédelmi kezeléseken túl, melyek a pusztulásukat okozhatják, kártevőik is vannak. A megbetegedéseket tulajdonképpen a méhész kezeli, ha ez nem történne meg, akkor már a méhek is sokkal kisebb egyedszámban lennének jelen a magyar mezőgazdaságban – fogalmazott May Gábor.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tápanyagtermelés módjain sürgősen változtatni kellene, ha el akarjuk kerülni a rovarok kipusztulását. Az agráripar, a rovarirtók használata árt a rovaroknak, és az élőhelyek zsugorodása is okozhatja az egyedszám csökkenését.

Nagy szükség lenne a csapadékra

Az idei méhész szezon kapcsán May Gábor azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időszakban nagyon kevés csapadék hullott. Ősztől fogva hiányzik körülbelül 250 milliméter csapadék a talajból, ha ez nem pótlódik, befolyásolni fogja a növények nektártermelékenységét is. A méhcsaládok telelésére vonatkozóan a méhész azt mondta, hogy vannak elhullások, ami egyrészt az atkából adódik, másrészt pedig a nozéma elnevezésű méhbetegség okozott kárt. Még egyelőre nem tudják felméri a méhészek a méhállományok számát, a következő időszakban jönnek majd a tavaszi munkálatok, a méhcsaládok átvizsgálása. Ugyanis addig nem lehet szétbontani a családokat, a fészket, ameddig nincs 14 fok körüli átlaghőmérséklet árnyékban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!