Pécs

2019.04.18. 07:00

Életet mentenek a rendőrök

Együttműködést kötött a Pécsi Tudományegyetem az Országos Rendőr-főkapitánysággal, amelynek értelmében a PTE-n képzik a rendőröket sérültellátásra országosan.

T. V.

Számos olyan eset előfordul, amikor az utcán járőröző rendőrök érnek oda először egy balesethez, a mentők kiérkezéséig nekik kell ellátniuk a bajba jutottat. Dr. Balogh János, országos rendőrfőkapitány a kontraktus kapcsán elmondta, az úgynevezett Police Medic, a rendőrök egészségügyi képzése az állomány esetleges szolgálati sérüléseinek ellátását célozta meg kezdetekkor.

– Az élet nagy forgatókönyv­író, így egyre inkább bebizonyosodik, hogy a rendőrök ezen tudása nagyon sok utcai rosszullét következtében hasznosítható – fogalmazott a rendőrfőkapitány. Hozzátette: mivel általában a rendőrök vannak a közterületen és az események közvetlen közelében, így gyakran ők kezdik meg az életmentést, az egészségügyi ellátást.

Dr. Rendeki Szilárd, a PTE Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina Tanszékének csoportvezetője a elmondta, a karon 2012-óta foglalkoznak rendvédelmi testületek, fegyveres szervek egészségügyi képzésével, speciális sérültellátási szakmai programjaival. A megállapodás három-négy év munkájának gyümölcse, rendőrségi szakemberek bevonásával készült, standardizált, orvosi-szakmai evidenciákat tartalmazó oktatási koncepció.

Egy videó is készült, egy olyan szituációt vettek fel Pécsen, amelyen csapatban dolgozó rendőrök kerültek egy futballtüntetés helyszínére. A videón jól látható volt a rendőrök munkája, az, hogyan látják el szakszerű módon a sérülteket, majd adják át őket a mentősök számára.

Amikor a rendőr ér oda elsőként

A Police Medic képzés célja a rendőri állomány felkészítése az életveszélyes szituációk felismerésére és elhárítására. Mint az a tegnapi rendezvényen is elhangzott, a képzésben részt vett rendőröknek fél perc alatt fel kell tudniuk mérni a sérült állapotát. A képzési rendszer az életmentést, sérült­ellátást alapvető rendőri kompetenciaként kívánja létrehozni, fejleszteni. Az elméleti és alap gyakorlati képzést követően a fizikai és mentális stressz alatt végzett valósághű szituációs gyakorlatokra helyeződik a hangsúly.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!