speedmarathon

2019.04.04. 07:00

Már reggel horogra akadtak gyorshajtók

Szerda reggel hat órakor élesítették a traffipaxokat a rendőrök, és 24 órán át 59 helyszínen rögzítették a gyorshajtókat a megye útjain. Az úgynevezett Speedmarathonra a lakosok tehettek javaslatokat.

Zs. J.

Aki tegnap reggel hat órakor a pécsi Rákóczi úton közlekedett, az láthatta, hogy egy nem szokványos helyszínen, a Zsolnay-szobor közelében, az Iparosháznál traffipaxoltak a rendőrök. Mint lapunk megírta, 24 órás összeurópai sebesség-ellenőrzést, úgynevezett Speedmarathon keretében a lakosok tehettek javaslatokat a rendőröknek, hogy április harmadika reggel hat órától ma reggel hat óráig, hol és mikor tartsanak sebesség-ellenőrzéseket.

Az egyik ilyen javaslattal Vujity Trvtko élt az ATV Start műsorában, ahol az ORFK sajtószóvivőjének megemlítette, hogy Pécsen a Rákóczi úton érdemes lenne elhelyezni egy traffipaxot.

A tegnapi sajtó nyilvános sebességmérés a Szigeti úton a PMFC stadionjánál zajlott délelőtt kilenc órakor. Itt elhangzott, hogy a Speedmarathon keretében a megyében 59 darab ellenőrzési helyszínt jelöltek ki, ezek többségét a lakosok jelzése alapján választották. Összesen 31 személytől érkezett javaslat, akik negyven helyszínt jelöltek meg, ezt egészítette ki a Baranya-megyei Rendőr-kapitányság. Elhangzott, hogy a Szigeti úton kihelyezett, változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont rögzíti a sebesség túllépésének az adatait, és a leállító rendőrök a jelzett sebességnek a túllépés függvényében intézkednek.

Alig fejezte be a mondandóját a rendőrség munkatársa, máris horogra akadt egy gyorshajtó, aki nem a megengedett sebességgel közlekedett az érintett útszakaszon. A helyszínen tartózkodó köztévé stábja megpróbálta szóra bírni a sofőrt, ám a vezető elzárkózott a nyilatkozattól.

Aktívak a lakosok

A kampány ötlete Németországból származik, ahol nyolc évvel ezelőtt az egyik szövetségi állam lakosait kérték meg a hatóság munkatársai, hogy szavazzanak arra a helyre, ahol sebesség-ellenőrzést szeretnének. A német ötlet nemzetközileg nagy tetszést aratott és azóta minden évben az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózat valamennyi tagállama, köztük Magyarország is alkalmazza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!