pécs

2019.05.21. 19:55

Kordonnal kerítették be a veszélyes várfalat a Rákóczi úton

Az önkormányzat közlése szerint egy utólag szakszerűtlenül hozzáfalazott faldarab vált le.

Zsigmond J.

Aki a Kórház tér felé sétált, az észrevehette, hogy a Rákóczi úton, a Pátria Hotel közelében nagy repedések keletkeztek a várfalon. Félő volt, hogy a fal ezen része kidől. Az önkormányzat a veszélyes szakaszt elkerítette. Megkerestük a pécsi városvezetés sajtóosztályát, hogy tervezik-e a várfal veszélyes részének a helyreállítását, és ha igen, mikor kezdődik el.

Mint válaszlevelükből megtudtuk, a várfal egy részét a Pátria Hotelnél korábban megerősítették, és a közeljövőben elkezdődhet a további rész helyreállítása. Kiderült, az érintett falszakaszról egy utólag szakszerűtlenül hozzáfalazott faldarab vált le.

Elmondták, kétütemes helyreállítási és megerősítési munkálatokat végeznek ezen a várfal részen, ami a Pécsi Vagyonhasznosító tulajdonában van. Az első ütemmel már elkészültek. A második, a veszélyes falszakasz folytatásának kijavítása, helyrehozatala lesz. Megemlítették, hogy a jelenleg károsodott szakasz szerepel a helyreállítási terveink között, azonban a beavatkozás megkezdéséhez több szakértői vélemény beszerzésére van szükség, ami miatt elhúzódhat a helyreállítás. Többek között a helyreállítás és statikai megerősítési munkák kezdete előtt szükséges lesz egy a Baranya Megyei Kormányhivatal által kiadandó örökségvédelmi engedély, valamint egy a statikai szakvélemény és beavatkozási javaslat beszerzésére, de falkutatási vizsgálatot is kell végezni.

– Addig csak és kizárólag a kimozdult falszakasz elkordonozása és az omlásveszélyre vonatkozó figyelemfelhívó táblák kihelyezésére került sor – tette hozzá zárásként a pécsi városháza sajtóosztálya.

Csúcstartó

A középkori pécsi városfal a 18. században katonai jelentőségét elvesztette. Az egyre gyarapodó város lakossága a várfal egy részét lebontotta – a kinyert anyagot építkezésre használta fel –, vagy hozzáépített a kőfalhoz. A várfal kiszabadítása, feltárása 1967-ben kezdődött el és ünnepélyes átadására 1970-ben került sor a Barbakánnál. Pécs így Európában az egyik leghosszabb összefüggő középkori városfallal büszkélkedhet, ami Magyarországon csúcstartó.

 

Címkék#várfal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!