Pécs

2019.05.16. 11:30

Kóstolóra invitáltak a PTE borosgazdái

A Pécsi Tudományegyetem hagyományosan minden év májusában megrendezi az előző szüretből származó szőlőkből készített borainak kóstolóját. Az idei rendhagyó borbírálatot tegnap tartották.

Tóth Viktória

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 70., jubileumi évében a borkóstolóra meghívott szakmai vendégek mellett 70 érdeklődő vendégnek is lehetőséget adtak a szervezők, hogy a több mint 50 kóstolható nedűn keresztül bepillantást nyerhessenek a kutatóintézet műhelymunkájába. A rendezvény nyilvános volt.

Jakab Gábor intézetigazgató megnyitójában betekintést engedett a kutatóintézet múltjába, megemlítve a korábbi vezetőket, Németh Mártont, Diófási Lajost és Kozma Pált is.

Hevér László borászati osztályvezető, borász mérnök ismertette a résztvevőkkel a borbírálat menetét, elmondta, hogy nem egy szigorúan vett borversenyre érkeztek, hiszen az itt bemutatott nedűk nem a piacra szánt borok, hanem úgynevezett pillanatfelvételek az intézetben végzett kísérletekről.

Kozma Pál, a Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztály vezetője a kóstolás megkezdése előtt arra is kitért, hogy az idei Villányi Hegyközségi Borversenyen aranyérmet kapott a kutatóintézet is. A villányi Bock-birtokon termelt rezisztens szőlőfajtákból összeállított házasítással elnyert díj talán a legrangosabb, amit az innovatív fajtákból készített vörösbor elért Magyarországon. A rezisztens kékszőlőfajtákból álló cuvée újabb bizonyítéka a kutatóintézet innovatív munkájának, továbbá a villányi borvidék újító szellemének.

A borkedvelők 12 borsort kóstolhattak a rendezvényen.

Hagyományosan

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet még 1949-ben, több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, főbb feladatai a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Az intézet harminc hektárnyi szőlőültetvénnyel, háromszáz éves, ezerhatszáz négyzetméter alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta- gyűjtemény – mely mára több mint ezerötszáz tételből áll – Európa második legnagyobb szőlőgénbankja. Az eredményekről rendszeresen beszámolnak hazai és nemzetközi konferenciákon, tudományos és ismeretterjesztő publikációkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!