figyelem!

2019.06.10. 07:00

A darazsak csípése akár halálos is lehet, a fészkük kerülendő!

Ahogy melegszik az idő, a darazsak a lakóövezetekben is egyre gyakrabban felbukkannak. Csípésük életveszélyes is lehet, ezért a fészküket el kell kerülni.

W. K.

Ahogy beköszöntött a tavasz, a lódarazsak is megjelentek – a veszélyre a Postabontásban megjelent levelében hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Ahogy melegszik az idő, várható, hogy a lakóövezetekben is egyre többször felbukkannak – jellemzően öntözött kertek és medencék közvetlen környezetét szállják meg a darazsak és a méhek, hiszen ott vizet is találnak.

Veszélyesek a rovarok, hiszen csípésük az arra érzékenyeknél allergiás rohamot okozhat. Ha a nyelv, vagy a torok esik áldozatul, a helyileg kialakuló duzzanat akár elzárhatja a légutat is, ami életveszélyes. Ha egyszerre több csípés éri az embert, akkor a vérbe jutó toxinok mennyisége összeadódva allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthat ki: láz, fejfájás, szédülés és hányás.

– A darazsak és a méhek általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket – hívják fel a figyelmet a katasztrófavédők. Hangsúlyozva, hogy a rovarokat vonzzák az ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket.

A jogszabály szerint a méhbefogás, darázsirtás nem tűzoltói feladat. Csak akkor vonulnak a helyszínre, ha életmentő intézkedésre van szükség. A veszélyeztetett helyen lévőket kimenekítik, rovarirtást azonban nem végeznek.

Amikor nem áll fenn életveszély, méhrajbefogással, darázsirtással foglalkozó szakemberek elérhetőségeinek megadásával tud segíteni a katasztrófavédelem. Darázsirtást csak szakképzettséggel és engedéllyel rendelkező szakcég vagy vállalkozó végezhet. Ha a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, ahol emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, senki ne kísérelje meg eltávolítani a fészket és a rovarokat – szakembert kell hívni!

Ha súlyosak a tünetek, mentő kell!

A darázscsípés megelőzhető, ha nem öltözünk élénk színű ruhákba, és nem használunk édes illatú kozmetikumokat, amikor a szabadba megyünk. Az ételt és a szemetet fedjük le! Ne járkáljunk mezítláb, így a talpakat nem érheti csípés.

Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre, mindig hordja magával adrenalin tartalmú autoinjekciót tartalmazó elsősegélykészletét. Ezt könnyen be tudja adni bárki, akár saját magának is, a csípést követően azonnal, és így megelőzhető a súlyos állapot kialakulása.

Ha nem ismert az allergia, vagyis nem vagyunk rá felkészülve, vagy ha valakit több csípés ér, és súlyos tünetek kezdenek kialakulni, hívjunk mentőt, vagy siessünk a kórházba. Enyhébb esetben a kalcium pezsgőtabletta, antihisztamin és szteroid tartalmú tabletták is segítenek, de nem azonnal. Ha valakit a szájában ér a csípés, szopogasson jeget, amellyel csökkenteni lehet a duzzanatot – emellett azonnal menjen orvoshoz, kórházba!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!