Kincsleltár

2019.06.06. 16:10

Felmérték a bánáti bazsarózsa-állományt

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai háromévente elvégzik a hazánkban csak a Kelet-Mecsekben előforduló bánáti bazsarózsa állományfelmérését.

W. K.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai három évente elvégzik a hazánkban csak a Kelet-Mecsekben előforduló bánáti bazsarózsa állományfelmérését. Idén is így tettek.

A Hosszúhetény feletti hegyoldalban, a Zengő alatt kijelölt 1x1 km-es mintanégyzetben minden fellelt tövet megszámoltak. Ezen aktuális sűrűség­adattal és az ismert populációk kiterjedésének összevetésével biztos alapokon nyugvó állománybecslés végezhető, mely alapján a faj kelet-mecseki állománya 45000 tőre tehető.

A felmérés során tüzetesen végig kell járni az 1x1 km-es mintaterületet, így eközben más védett fajok is szem elé kerülnek, ezeket is rögzítik. A felmérés idején a bazsarózsa tövek mellett éppen virágzásnak indult bíboros kosborok, olasz mügék, valamint egyelőre csupán leveles-hajtásos állapotban lévő turbánliliomok és pázsitos nőszirmok kerültek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!