Pécs

2019.06.12. 14:00

Most a konyhai alapokat sajátíthatták el a rabok

A magyar konyha alapételeinek elkészítését is megtanulták a rabok, akik egy pályázatnak köszönhetően konyhai kisegítői szakképzésen vehettek részt.

Zsigmond József

A „Fogvatartottak reintegrációja” című projekt három évvel ezelőtt indult a büntetés-végrehajtási intézetekben egy európai uniós pályázat révén. A célja az volt, hogy a rabok számára szakmát adjanak. A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben idén április 15-én indult a konyhai kisegítői szakmaképzés, tíz fogvatartott számára (4 fiatalkorú és 6 felnőtt). A 240 óra elméleti, valamint gyakorlati képzés lebonyolításához az együttműködő szakképző intézmény delegált oktatót, aki az elítéltek konyháján munkanapokon nyolc órában oktatta a résztvevőket.

Mint megtudtuk, a képzésre négyszeres volt a túljelentkezés, emiatt tervbe vették, hogy jövőre újra elindítják. Az idei vizsgázók legfiatalabbika 1999-es születésű, a legidősebb 46 éves volt. A tanulók megismerkedtek különböző konyhai eszközökkel, azok rendeltetésszerű használatával, továbbá elsajátították a magyar konyha tradicionális ételei elkészítésének alapjait. A szakmai vizsgán tizenkét tételből kellett húzniuk. Olyan ételeket kellett elkészíteniük, mint a gomba-, tarhonya-, lebbencs-, brokkolikrém-, daragaluska-leves, különböző mártások, köretek, saláták, főzelékek és desszertek.

– Sokan jelentkeztek, tanulni akartak. Idős és fiatal egyaránt. Kiváló eredménnyel zártak, 89–95 százalék között teljesítettek a vizsgán – mondta lapunknak Gaál Zoltánné oktató. Mikor a diákjai elé állt az első órán, azzal a gondolattal indított: „Nincs lehetetlen. Csak könnyebb és nehezebb feladatok vannak. A feladatok pedig azért vannak, hogy azokat megoldjuk.” Az oktató célul tűzte ki, hogy olyan szintre juttassa el a fogvatartottakat, ha kikerülnek az intézetből, sikeresen el tudjanak helyezkedni a szakmában. A vizsgát teljesítették, a képzésben résztvevők OKJ-s bizonyítványt kaptak. A most végzettek között sokan szeretnének idehaza a szakmában elhelyezkedni, de volt olyan is, aki azt mondta, hogy szabadulása után külföldön kezdene új életet.

Sokan a szakmában helyezkednének el

Mint megtudtuk, szívvel-lélekkel végezték a feladatokat a fogvatartottak. Egy problémát azért megemlített az oktató. Ha kikerülnek az életbe, és jelentkeznek konyhai kisegítői munkára, erkölcsi bizonyítványt is be kell mutatniuk. A munkaadók pedig előítéletekkel vannak feléjük, pedig – mint Gaál Zoltánné mondta –, ezek az emberek az életükben hoztak egy rossz döntést, és ennek a terhét viselik a mai napig.

A vizsgát mindenki nagyszerűen teljesítette. Ica tanárnő az OKJ-s szakképzést igazoló, államilag elismert bizonyítvány mellé egy külön kis útravaló üzenetet is adott diákjainak: „Legyen erőd, legyen hited, amíg utadon terhed viszed, és tudj nevetni, játszani örömmel, hogy a holnap szeretni jöjjön el...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!