Baranyai körkép

2019.07.12. 17:50

Lakásvásárlás után nem minden esetben kell illetéket fizetni

Lakóingatlan tulajdonjogának megszerzése esetén – mentességek kivételével – a vagyonszerzőnek illetéket kell fizetnie, amelynek alapja a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett fogalmi értéke.

W. K.

Az illeték mértéke lakásonként 1 milliárd forintig 4 százalék, ezt meghaladó rész után 2 százalék, de legfeljebb 200 millió forint. Résztulajdon vásárlása esetén arányosítani kell. Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a forgalmi értékből le kell vonni.

Fontos tudni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal baranyai igazgatósága –, hogy mentes a vissz­terhes vagyonátruházási illeték alól a lakástulajdon cseréje és vásárlása, ha a magánszemély a másik tulajdonát a vásárlást megelőző 3 éven belül, vagy a vásárlást követő 1 éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb. Mentes továbbá az illeték alól az egyenes ági rokonok, a házastársak közötti vagyonátruházás, a házastársi vagyonközösség megszüntetése, a lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzése, ha arra 4 éven belül lakóingatlan épül, valamint a vállalkozó által újonnan épített új lakás tulajdonjogának megszerzése is.

Bizonyos esetekben kedvezmények is igénybe vehetők: a 35. életévét be nem töltő fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén 50 százalékos illetékkedvezmény illeti meg, ha a vásárolt lakás forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. Első lakásszerzés esetén – a szerző kérelmére – az illetékfizetési kötelezettségre 12 havi részletfizetés adható.

Fontos kiemelni, hogy akikre nem vonatkoznak a mentességek, nem első lakást, és nem új lakást vásárolnak, az illeték megfizetésekor ők is alkalmazhatják az automatikus részletfizetési kedvezményt. A fizetési kedvezmények egyik típusa a magánszemélyek részére engedélyezhető automatikus részletfizetés. Ez esetben a feltételek megléte esetén automatikusan, a körülmények vizsgálata nélkül engedélyezi azt a hivatal. Ez a kedvezmény magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyekre vonatkozik. Tehát csak magánszemélyekre, cégekre egyéb szervezetekre nem. Akkor engedélyezhető, ha a tartozás nem haladja meg az 500 ezer forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!