Pécs

2019.07.23. 14:00

Lulu bánál harminc esztendeje egy kiskacsa bábujával vizsgázott

Készülnek már a Bóbita első bemutatójának bábjai. A Lilahajú tündér főszereplő bábjából két-két különböző méretűt és eltérő technikával mozgót tervezett Bódiné Kövecses Anna, aki több mint három évtizede a Bóbita egyik meghatározó bábkészítője, tervezője.

mészáros B. Endre

– Hogy lesz valakiből bábtervező?

– Kacifántos az út, ám valami mindig errefelé terelt. Tizenévesen a DoZsóba jártam Haraszti Pál rajzszakkörébe, szóval valójában ötven éve kezdődött. Sajátos volt a Bóbitához a munkafelvételem is, Kós Lajos, azaz Lulu bá azt kérte, készítsek egy kiskacsabábot. Fogalmam nem volt, hogy kezdjek hozzá, de csak kikerekedett valami a kezeim közül. És tetszett neki, így itt ragadtam, sőt, öt évre rá már bábtervező voltam.

– Gondolom a bábok faragása kitűnő feszültséglevezető foglalatosság.

– Éppen ellenkezőleg. A bemutató előadásig hihetetlen lámpalázas vagyok, mert minden figura más és más. Relaxációs zene szól, amíg készül a mű, és csak a bemutató után hiszem el, hogy eltaláltam a kért figurákat. Addig pedig eltelik két-három feszes hónap, mert minden játékhoz kell legalább egytucatnyi báb.

– Hogyan kell a bábkészítés folyamatát elképzelni?

– Hát például a Szamárfül Fesztivál csacsijáról kaptam egy rajzot, aztán kitaláltam, hogy mekkora legyen és hogy nézzen ki három dimenzióban. Azóta ezek a piros állatfigurák jelképezik a gyermekek nagy nyári találkozóját.

– Mi a nehezebb, vidám vagy gonosz alakot megformálni?

– A gonoszt sokkal könnyebb, mert az karakteresebb.

– Mire igazán büszke az eddigi tervezései közül?

– A Zimezumm csecsemőszínházi előadás teljes színpadképére. Ahogy a színészek, a rendező, a zene alkotója mondta az elképzeléseit, bennem filmszerűen összeállt azonnal. De nagyon szerettem azt a bábos kollekciót is, amit a Pannon Filharmonikusok 200 éves jubileumára egy Lickl-opera bemutatójához készítettem a Kodály Központba.

– Ki tud olykor lépni a bábok világából?

– Olyankor is festek, rajzolok, de csak magamnak ceruzával és pasztellel portrékat, tájképeket. S van egy különleges hobbim, egy Facebook klub tagjaként magyar feliratos török filmeket nézek. Bár még sosem jártam ott, de például pontosan tudom, hogy néz ki Isztambul.

Eredetileg kirakatrendezőnek tanult

Bódiné Kövecses Anna 1957-ben született Pécsett. Az Egyetem utcai általánosba járt, majd a Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett. A Zöldért Vállalatnál tevékenykedett 13 évig, közben elvégezte Budapesten a kirakatrendező és dekoratőr iskolát is. 1988-ban került a Bóbita Bábszínházhoz, kezdetben plakátokat, később bábokat készített, a kilencvenes évek elejétől pedig bábtervezőként dolgozik. Férje, Bódi Róbert, vállalkozóként ment nyugdíjba. Lányuk, Bódi Virág (34), geográfus, a Nemzeti Agrárkamara baranyai hivatalánál dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!