szigetvár

2019.07.19. 16:06

Menhelyre kerülnek az ékszerteknősök

A Duna-Dráva Nemzeti Park monitoring programjának keretében teknősállomány-felmérést végeznek a szigetvári csónakázó tavon.

T. V.

Forrás: Wikipedia

Fotó: Fruggo

A felmérésre azért van szükség, mert a tóban sok ékszerteknős él. Nem árt tudni, Magyarország egyetlen őshonos, védett teknősféléje a mocsári teknős, amely mára viszonylag komoly veszélynek van kitéve, mert az otthon tartott vörösfülű ékszerteknősöket gyakran szabadon engedik. A két teknősfaj azonos élőhelyen és táplálékon él, de az ékszerteknős erősebb, agresszívabb és félő, hogy kiszorítja a mocsári teknőst a természetes vizekből. A feltételezések szerint az ékszerteknősök a klímaváltozás következtében a telet is átvészelik, sőt szaporodnak is.

A befogás felszínen úszó varsacsapdákkal történik, melyek felső része kiemelkedik a vízből, így a teknősök levegőt tudnak venni és nem jár számukra fájdalommal a művelet. A befogott mocsári teknősök a méretfelvételt követően visszatérhetnek a tóba, a sárga- és vörösfülű ékszerteknősöket azonban nem engedik vissza, állatmenhelyre kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!