veszély

2019.07.16. 15:00

Súlyos vadbaleset történt a hétvégén Baranyában

Elkezdődött az őzek násza, amikor a őzbak árkon-bokron keresztül hajtja a sutát, aki a legváratlanabb pillanatban ugorhat ki az úttestre. Sajnos a hétvégén súlyos baleset is történt a megyében egy elgázolt őz miatt.

Zsigmond József

A rendőrség a saját honlapján hívta fel a sofőrök figyelmét, hogy július közepén megkezdődött az őzek nászidőszaka, amikor az állatok sokkal aktívabbak és figyelmetlenebbek, így az autósok számára is nagyobb kockázatot jelentenek.

Olvasónk számolt be róla, hogy a hétvégén egy lakodalomból tért haza éjszaka, amikor Orfű és Pécs közötti útszakaszon öt helyen is meg kellett állni, mert őz állt az útest közepén. Szerencsére ő baleset nélkül megúszta a nem várt találkozást.

Sajnos a hétvégén egy súlyos baleset is történt a megyében vadelütés miatt. Szombat hajnalban egy kamion egy elgázolt őz tetemet került volna ki a 6-os főúton, a martonfai elágazónál. A tehergépjármű vezetője nem vette észre, hogy a mögötte érkező piros Suzuki már a kamion előzésébe kezdett. A személyautó sofőrje, hogy elkerülje az ütközést félrerántotta a kormányt, és emiatt az autó egy útszéli fának csapódott. Információink szerint a sofőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban a nap bármely szakában találkozhatnak a közlekedők az állatokkal az utakon, akár a lakott területek közvetlen közelében is. Jellemzően az őzek nagy sebességgel ugranak a jármű elé, így a szokásosnál is nehezebb elkerülni a nem kívánt találkozást. A korábbi évek tapasztalatai alapján nyáron a vaddal történő ütközések száma emiatt is növekszik, ezért fontos, hogy ne csak a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott útszakaszokon közlekedjenek óvatosabban a sofőrök, hanem az erdősávok, termőföldek mellett is. A rendőrség közleménye szerint a legveszélyesebb útszakaszok a megye déli részein találhatóak.

Mi a teendő, ha megtörténik a baj?

A rendőrség lapunknak elmondta, hogy vadelütés esetén amennyire lehetséges, álljunk félre autónkkal az útból, kapcsoljuk be az elakadásjelzőt, majd a szükséges távolságba tegyük ki az autó mögé az elakadást jelző háromszöget. Ezután azonnal értesítsük a rendőrséget a 112-es számon.

A kiérkező baleseti helyszínelő lefolytatja az elsődleges intézkedéseket. Ennek során vizsgálja, hogy a járművezető részéről megállapítható-e valamely KRESZ-szabály megsértése. Ha igen, akkor azt szankcionálja, ha nem, akkor rögzíti a tényeket. Megállapítja továbbá, hogy melyik vadásztársaság illetékes a területen, intézkedik a kiértesítéséről, az elhullott állat elszállíttatásáról. A későbbi kárrendezéshez, az elkészített iratokat kérésre kiadják.

Az ütközést követően elpusztult vagy megsérült vadat ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről. Lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat. Az elpusztult állatot ne vigyük magunkkal, mert az lopásnak számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!