arckép

2019.07.31. 11:30

Vágvölgyi Réka kedvence az egész Zsolnay Negyed atmoszférája

Amiben kifejezetten erős most a város, az a turizmus, a rengeteg látnivaló, a világörökségi emlékek. Hogy milyen valójában a kincseink iránt az érdeklődés, arról Vágvölgyi Rékát, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. világörökségi és turisztikai vezetőjét kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– A világörökségi emlékek a pécsiek legfőbb büszkeségei, de úgy hiszem, igen kevesen tudják, miként osztozik ennek a kezelésén, működtetésén az egyházmegye és a város.

– Teljes egészében a ZSÖK fenntartásában működnek a világörökségi helyszínek, A Cella Septichorától kezdve az Ókeresztény Mauzóleumon át az Apáca utcai síremlékekig.

– A turisztika vezetőjeként mi az elsődleges feladata?

– Többek között az infopont hálózatot irányítom. A városban összesen nyolc helyszínen adunk tájékoztatást, kombinált és szóló belépőket, térképeket, szóróanyagokat a turistáknak. Ezen felül hozzám tartozik a Zsolnay Negyed és a világörökségi helyszínek turisztikai termékfejlesztése, piacra vitele is.

– Mik a legkedveltebb turistacélpontjaink?

– A számok azt mutatják, hogy a Negyedben kiemelkedően a Gyugyi-gyűjtemény a legnépszerűbb, továbbá a Planetárium, a Látványmanufaktúra, a világörökségeket illetően pedig a Cella Septichora Látogatóközpont. A Negyed tavalyi látogatottsága 288 ezer fő volt, a világörökségeké 50 ezer fő.

– Érzékelhető, hogy Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt?

– Már az egy óriási attrakció, hogy létrejött a Zsolnay Kulturális Negyed. Mindenütt tudnak róla a világban, a kontinentális visszajelzés pedig az, hogy látogatószámban a régió legkeresettebb turisztikai helyszíne.

– Igaz, hogy egyre több új elemmel lehet infókat megtudni a legszebb pécsi értékeinkről?

– Mobil applikációt készítettünk, mely az összes helyszínen magyar, német, angol, hamarosan pedig orosz nyelven is útmutatást, szakmai vezetést biztosít a látogatóknak.

– Mi a személyes kedvence?

– A Péter-Pál sírkamra és az egész Negyed atmoszférája. No meg a színes Zsolnay-cserepek, amit mindenütt felkutatok a Kárpát-medencében.

– Az utazás a hobbija.

– Egykor kórusban énekeltem a Leőweyben és néptáncos voltam a KISZÖV-nél, de napjainkra már valóban csak az utazás, valamint a fotózás maradt.

Mindig csak az idegenforgalom

Vágvölgyi Réka 1971-ben született Pécsett. A Mátyás király utcai általánosba járt ének szakra, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a PTE Közgazdaságtudományi Karán diplomázott 1994-ben. Dolgozott az akkor alakuló Baranyai Tourinformnál, négy évig Siófokon élt, az ezredfordulótól a Magyar Turizmus Rt. baranyai irodájához került, majd az Irány Pécs Kft-hez, öt éve a ZSÖK Nkft. alkalmazottja, januártól a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. világörökségi és turisztikai vezetője. Férje pénzügyi szektorban dolgozik, két gimnazista lányuk van, Panna 18, Zsófi 16 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!