ajánló

2019.08.20. 15:30

Bőköz Feszt: csak az esti koncertekre kell jegy

Negyedik alkalommal rendezik meg a Bőköz Fesztivált augusztus 22–25. között, s ha csak „k”-val kezdődő szavakkal jellemezhetnénk az ormánsági találkozót, akkor így szólna a beharangozó: közösség, közönség, különleges kultúrprogramok.

Mészáros B. Endre

Fotó: Meszaros Zsolt [email protected]

Amit idén az Ormánság kínál: 25 helyszínen 80 program 400 fellépővel és kiállítóval. Milyen újdonságok lesznek az idei Bőköz Fesztiválon? – kérdeztük a napokban a főszervező Márta Istvánt, s ő elsőre azt emelte ki, hogy ezúttal már Drávacsehi is egyenrangú településként veszi ki részét a szervezésből és a programokból (négy év, hát legyen négy a helyszín is).

Az ország egyetlen karbonmentes fesztiválja (a felszabaduló CO2-t ugyanis bőségesen kompenzálják, februárban 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek el a települések fesztiválhelyszínein) szó szerint „vidéki” összművészeti kultúrtalálkozó, a vidék minden egyedi ízével, zamatával. Nem véletlenül az a mottója, hogy Budapesttől 280 kilométerre is van élet, nem is akármilyen, no, és legfőképpen bensőséges, családias hangulat.

Ezúttal a kiemelt vendégek: a Pécsi Tudományegyetem több intézete és kara (Műszaki és Informatikai Kar, Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs- és Média Tanszék, Konfuciusz Intézet, Janus Egyetemi Színház) a Nemzeti Művelődési Intézet, a Siklósi Alapfokú Művészeti Iskola. Ezúttal is két színpadon hallhatók a csúcskoncertek, ahol fellép többek között a Ghymes együttes, Karácsony János James LGT dalokkal érkezik, jön a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Makám, a Rudán Joe Akusztik Band, a Tárkány Művek és a Misina Táncegyüttes.

A gyerekeknek külön csomaggal készül a Levendula Játszóház, Csernik Szende székely népmesemondó, a Pámpillás-bábszínház, Toma és Csapata, valamint Krizsán Edith sakknagymester.

Az Ormánság, vagy tágabban a Bőköz természeti, táji értékeit templomjáró körúton, Kincses Karikázó biciklitúrán, természetjáró túrákon lehet megcsodálni, de lesz Dél-Dunántúli Régiós Akadályverseny és Játszónap, Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye, óriás papírhajó-készítés és eregetés a Fekete vízen, valamint BőPeca – horgászverseny is.

A Bőköz helyi jellegzetességeit a szaporcai Eperfa tájházban, a Cifra Házban, a kémesi Tájházban, a tésenfai Hagyományunk Őrzőházában láthatják az érdeklődők. Lesz továbbá „elszármazottak” kiállítás a drávacsehi Drávacsehóban, valamint Dél Dunántúli Régiós Értéknap és kézműves vásár is. Az esti nagy koncertek kivételével minden ingyenes.

A bőközi gyerekek a fesztivál kapcsán 2016-ban a Fővárosi Állat- és Növénykertben jártak, valamint a Nemzeti Színház kulisszái mögé tekinthettek be, 2017-ben a Fővárosi Nagycirkusz egyik előadását nézhették meg, 2018-ban az Abaligeti Cseppkőbarlangot és a Denevérmúzeumot láthatták, idén pedig kisvonatozás és hajókázás lesz a Gemenci erdőben és a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!