arckép

2019.08.28. 20:00

Boros Dani kémiából lett virtuóz

Boros Dániel háromszor állhatott dobogóra nemzetközi diákolimpiákon Magyarország képviseletében, s napjainkban már az University of Cambridge orvostanhallgatója. Beszélgetésünkből kiderül, hogy miért nem a zongorát választotta.

Mészáros B. Endre

– Mikor dőlt el, hogy művészet vagy tudomány?

– Nyolc évet tanultam zongorázni és ugyanennyit hegedültem is. Általános iskola hetedikben irányítottam át az összes energiámat a természettudományokra, és döntöttem úgy, hogy a családi hagyományokat folytatom, miután a nagyszüleim kémiát és biológiát tanítottak, a szüleim pedig eredetileg mindketten kémikusnak készültek, bár bölcsészek lettek. De azért olykor még leülök zongorázgatni is.

– Milyen sikereket ért el az iskolapadban?

– Hat éven át mindig a legjobb tíz között voltam kémiából az országos versenyeken, és időnként biológiából is. Moszkvában a Világvárosok Nemzetközi Olimpiáján és Minszkben a Nemzetközi Diákolimpián kémiából, Teheránban pedig biológiából lettem bronzérmes.

– Hogy megy a Cambridge-i Egyetem?

– Nagyon tetszik az egyetem és a kollégium is. Az Emmanuel College-ban tanulok, ahová például John Harvard is járt. A napokban kaptam meg az igazgató írásos gratulációját, mivel az első évben kitűnő lettem.

– Az ország egyik legerősebb középiskolájából, a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból érkezett. Mennyiben más Cambridge-ben diáknak lenni?

– Eddig a tanáraim pontosan meghatározták azt az utat, amerre haladnom célszerű, itt viszont egyedül döntök, hogy mit hogyan és miért tanulok.

– Soknemzetiségű az osztálya?

– A kollégiumban 16-an járunk az orvosira, és csak én nem vagyok brit állampolgár. Más szakokra sok magyar jár, az egyetemen tízezernél többen tanulnak és másfélszáz honfitársam lehet, köztük pécsiek is.

– Drága dolog Cambridge-ben tanulni?

– A kollégium annyi, mint egy budapesti albérlet, a tandíj ennek a másfélszerese.

– Az öccsével, Boros Misivel milyen a kapcsolata?

– A lehető legjobb. Mindketten örülünk, hogy azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk.

– Tagja a híres evezős csapatnak?

– Arról rögtön lemondtam, mert kiderült, hogy heti háromszor van az edzés. Az én sportom szeptembertől a tenisz lesz.

A Jókaiban kapta az alapokat

Boros Dániel 2000-ben született Pécsett, szülei a pécsi egyetem tanárai. A Jókai Mór Általános Iskolába járt, nyolc évig hegedült, zongorázott, emellett úszott, jégkorongozott, teniszezett, és eljár síelni is. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium természettudományi osztályában érettségizett. „Ha tudja az ember, hogy mire készüljön, akkor nem nehéz Cambridge-ben sem a felvételi” – összegez Dani, aki most kezdi az orvosi karon a második évet. Azt mi tesszük hozzá: azért az nem hátrány, ha gimnazistaként valaki az ország tíz legjobb kémiása közt van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!