Érdemes igyekezni

2019.08.13. 20:00

Érdemes lecsapni már idejében a kollégiumi férőhelyekre

Az újdonsült egyetemistákra számos elintézendő ügy vár a felvételt követően, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megkezdhessék felsőfokú tanulmányaikat.

T. V.

Több mint ötezren jutottak be idén a Pécsi Tudományegyetemre, a legtöbb kar növelte a beiskolázási létszámait, és a PTE általános felvételi eljárásban elért eredményeit tovább javítják az új külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók is.

A felvett hallgatók közül a legtöbben ebben az időszakban keresik a megfelelő albérletet és most jelentkeznek a kollégiumokba.

Július végén megjelent a kollégiumi pályázati felhívás, a diákoknak a jelentkezést elektronikusan, a Neptun tanulmányi rendszeren keresztül kell elindítaniuk. Ezt követően augusztus 14-ig kell eljuttatni az aláírt pályázati űrlapot és a mellékleteket a Hallgatói Önkormányzathoz (Pécs, Vasvári Pál u. 4.). Érdemes nem kivárni a jelentkezéssel, mert a szociális részpontszámhoz számos dokumentum beszerzése szükséges, ez időbe telhet.

A pályázatok elbírálása többek között az alábbi szempontok figyelembe vételével történik: szociális helyzet, tanulmányi eredmények, közösségi munka, a hallgató képzésének munkarendje. Az önkormányzati és szakkollégiumi jogcímeken való jelentkezést külön eljárásban bírálják el, azonban a hallgatóknak e jogcímek esetén is szükséges kérelmüket a Neptun felületén és papír alapon benyújtani. A késve leadott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat elutasítják.

A Hallgatói Önkormányzat tájékoztatása szerint a kollégiumi férőhelyszámok pontosan megegyeznek a tavalyival, ez 4039 férőhely, ebből 3299 Pécsen. A túljelentkezés a felsőévesek között 20,5%-os, az elsőévesek között 30% körül alakul majd.

A kihasználtságot a tavaly szeptemberi adatok alapján idén is közel 100%-ra becsülik (98,9% volt 2018 szeptemberében). Ez utóbbiról végleges, friss adatokat csak augusztus végén tudnak közölni az illetékesek.

A kollégiumot választók sokkal jobban járnak anyagilag

A fővárosban és a nagyobb egyetemvárosokban egyaránt emelkednek az ingatlanbérleti díjak. Az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így ezt érdemes mindenkinek megpályázni. A PTE-hez tartozó kollégiumokban a 2019/2020-es tanév vonatkozásában minden esetben 20 ezer forint alattiak az árak egy hónapra.

A Szántó Kollégium „A” és „C” épületében 17 475 forint, a Boszorkány úti Kollégiumban 13 980 forint, a Szalay László Kollégiumban 9 320 forint, a Jakabhegyi Kollégiumban – 3 fős szoba esetén 9 320 forint az egy főre eső havidíj, ha az illetőt állami ösztöndíjas, (rész)ösztöndíjas vagy államilag támogatott képzésre vették fel. Az önköltséges és költségtérítéses képzésre felvett hallgatók esetében a díj valamivel több, de még így is 20 ezer forint alatti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!