bányásznap

2019.08.30. 12:04

Koncertekkel, táncbemutatókkal idézik meg a múltat Uránvárosban

Egész napos családi programokkal várják az érdeklődőket Uránvárosban a bányásznapi programokon vasárnap. A Szilárd Leó park, Uránbányász tér az Ybl Miklós utca és a 17 emeletes előtti tér is benépesül szeptember elsején. A programok 13 órakor kezdődnek.

Forrás: Pécsi Önkormányzat

Decsi István, a városrész önkormányzati képviselője, Pécs alpolgármestere nyitja meg az eseményt, majd koncertek kezdődnek az Uránbányász téren felállított színpadon. A Szilárd Leó parkban ringatóval, pónilovaglással, óriástársasjátékkal és kézműves-foglalkozással várják a családokat. Az Ybl Miklós utcában pedig a BIOKOM, a Katasztrófavédelem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara járműparkjával és az elektromos buszokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A programra kitelepül a Magyar Honvédség toborzóirodája, a Rendőrség és Vöröskereszt is. Este nyolc órakor az is kiderül, hogy melyek a legvirágosabb kertek és balkonok Uránvárosban, ugyanis kihirdetik a „Virágos Uránváros” környezetszépítő verseny eredményét. Az ingyenes programok az Irigy Hónaljmirigy koncertjével zárulnak.

Pécs életét több mint kétszáz éven át határozták meg a Mecsek-hegységben működő külszíni és mélyművelésű bányák. Az ország minden részéről tízezrek érkeztek a városba a szén- és uránbánya jól fizető álláshelyeinek köszönhetően, az iparágazat fellendülésével pedig komoly fejlődésnek indulhatott a város. Oktatási, kulturális intézmények, városrész épült az ipar hozadékaként. Pécs bányászati múltja ma is meghatározza a város jelenét. A bányászat kulturális hagyományait máig sok család őrzi. Már több mint két évtizede, hogy az utolsó csille is kigördült az utolsó bezárt mélyművelésű bányából, az ünneplésnek azonban továbbra is helye van Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!