szövetkezeti együttműködés

2019.08.18. 15:30

(V)egyél baranyait! – Együtt kínálnak helyből finomságokat

Idén májusban több Baranya megyei szociális szövetkezet összefogásával alakult meg a Helyből Finomat Szövetkezeti Együttműködés, amelynek tevékenységét már az idei Szentlőrinci Gazdanapokon is elismerték.

Zsíros Krisztina

Az egészséges, helyi és adalékanyag-mentes termékeikkel tökéletes példái a farmtól az asztalig elvnek és ezért a Szentlőrinci Gazdanapon Mezőgazdasági Nagydíjjal ismerték el a tevékenységét a Helyből Finomat Szövetkezeti Együttműködésnek, mely az idén májusban hat település – Magyarhertelend, Márok, Magyarbóly, Palkonya, Egerág és Orfű – szociális szövetkezetéből alakult meg.

A szövetség ötlete a magyarhertelendi Fructus Tejtermékgyártó Szociális Szövetkezet kezdeményezése volt, amely 2015-ben alakult azzal a céllal – mint minden szociális szövetkezet –, hogy a munkanélküliséget csökkentse. Tejtermékek, sajtok előállításával kezdtek foglalkozni, létre is hoztak egy üzemet, emellett pedig egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozót is, hogy az alapanyagot is helyben tudják előkészíteni.

– Azt láttuk az évek alatt, hogy egyedül kevesek vagyunk, hiszen a szövetkezetek picik, a polgármesterek ideje pedig véges, azaz nem tudnak annyi energiát belefektetni például az értékesítésbe, mint amennyi a szövetkezetek jó működéséhez szükséges lenne. Ezt szerencsére a Belügyminisztérium is felismerte és kiírt egy pályázatot, hogy a szövetkezetek felvehessenek egy olyan embert, aki ezt átvállalja tőlük. Egy szövetkezet azonban nem tudja egyedül a bért kitermelni, így körülnéztünk a megyében, hogy melyek azok a szociális szövetkezetek, akik ebben jól együtt tudnának működni velünk – mondta Szeledi Katalin, Magyarhertelend polgármestere.

Májustól már közösen – Helyből Finomat Szövetkezeti Együttműködés néven – vettek részt vásárokon, piacokon, rendezvényeken, hiszen fontos volt, hogy az emberek megismerjék őket és megkóstolják a termékeiket. A hat szövetkezet munkáját már Diósi Diána Mária segíti.

Szeledi Katalin elmondta, azért is szerencsés ennek a hat szövetkezetnek a szövetsége, mert mindannyian különböző termékcsoportok előállításával foglalkoznak, így nem konkurenciái egymásnak, hanem jól kiegészítik egymást. A borhoz jól illik a sajt, a mároki szörpöket pedig jól kiegészíti az orfűi forrásvíz.

Mindenki tud a közös asztalra tenni valami ínyencséget

A magyarhertelendi Fructus Tejtermékgyártó Szociális Szövetkezet tehát sajtokat, joghurtokat, tejtermékeket, a Márokért Szociális Szövetkezet lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat, az orfűi Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet forrásvízből palackozott friss szódát és ásványvizet, a magyarbólyi Településszerviz Szociális Szövetkezet és a Palkonyai Termelői Piac Szociális Szövetkezet 100 százalékos gyümölcsleveket, borokat, az Egerági Szociális Szövetkezet pedig sertéshústermékeket állít elő. A termékek a szociális szövetkezetek üzleteiben érhetőek el, azon dolgoznak, hogy egymás boltjaiban is megvásárolhatóak legyenek a többi szövetkezet termékei és egy pécsi üzlet nyitása is a tervek között szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!