HPV

2019.09.09. 20:00

Oltással védik meg a lányokat

Jövő csütörtökig kell nyilatkozni a 12. életévüket betöltött hetedikes lányok szüleinek arról, hogy igénylik-e az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást. Ugyanakkor a szűrések sem elhanyagolhatók – hívják fel a figyelmet szakemberek.

Wald Kata

Fotó: Mészáros János

Jövő csütörtökig kell dönteniük a szülőknek arról, hogy beadatják-e gyermeküknek a méhnyakrák kialakulásának megelőzésében kulcsszerepet betöltő HPV elleni védőoltást – mint ismeretes, 2014-ben indult az a program, aminek keretében ingyenesen hozzájuthatnak a 12. életévüket betöltött hetedikes lányok a vakcinához.

Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, vagyis nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t, és felkészíti az immunrendszert a HPV elleni védekezésre. – Az oltás lehetőségéről az iskolaorvos és az iskolai védőnő ezekben a napokban minden jogosultat tájékoztat – a kitöltött nyilatkozatot szeptember 12-ig kell az iskolákba visszajuttatni, az első oltás beadására 2019 októberében kerül sor – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség, melyet a 7. évfolyamba járó lányok a tanévben ősszel és tavasszal kapnak meg.

– Hosszú távon a HPV elleni védőoltás és a rendszeres méh­nyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen – hangsúlyozzák a szakemberek. Az állam ezért mindkét területen igyekszik megadni a szükséges támogatást ahhoz, hogy a betegség kialakulását megelőzzük: a HPV elleni oltás térítésmentesen elérhető, míg a méhnyakszűrés hatékonyságát, könnyebb elérhetőségét a területi védőnők is segítik. Ennek keretében a nép­egészségügyi célú méhnyakszűrést vállaló körzetek száma Baranyában is folyamatosan emelkedik. Így egyre több helyen válhat elérhetővé a szolgáltatás a szűrési célcsoportba tartozó nők számára a lakóhelyhez közel. A védőnői képzésbe a népegészségügyi célú méhnyakszűrés tantárgyként már 2014/15-ös tanévtől beépült, így az idei a védőnő hallgatók már úgy kapnak diplomát, hogy rendelkeznek a méh­nyakszűréshez szükséges képesítéssel is.

Egyre többen élnek a lehetőséggel

A HPV nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. A HPV elleni oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül.

A Baranya Megyei Kormányhivatal adatai szerint a 2018/2019-es tanévben Baranyában 124 iskolában összesen 1271 tanuló részesült HPV elleni védőoltásban. A jogosultak száma 1536 fő volt, közülük 15 tanuló már oltott volt, 250 esetben pedig a szülők nem igényelték az oltást, így összességében a jogosultak mintegy 83 százaléka élt a lehetőséggel, ami 6 százalékpontos növekedést jelent az előző tanévhez képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!