56-os forradalom és szabadságharc

2019.10.21. 07:00

Emléktúrán eredtek a mecseki láthatatlanok nyomába

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából rendeztek emléktúrát szombaton. A mintegy hat kilométeres sétához egyetemi hallgatók, családok és idősek is csatlakoztak.

Tóth Viktória

A mecseki láthatatlanok nyomába eredve, az eredeti helyszíneket végigjárva ismerhették meg a pécsiek az 1956 őszén történt helyi eseményeket. Szombat délelőtt kilenc után már gyülekeztek a túrázók a Mecsek-kapunál. Tíz óra előtt pár perccel el is kezdődött a koszorúzás az emléktáblánál, melyet a pécsi önkormányzat állíttatott 2014-ben.

Felelevenítették, hogy a Mecsek ezen része a kiváló terepismerettel rendelkező mecseki láthatatlanok hetekig tartó drámai harcának fontos helyszíne volt. Az 1956. november 4-ét követő napokban a Mecsek-kapunál állította meg néhány szabadságharcos a Pécsre betört szovjet tankokat. A szovjeteknek azonban akadtak helyi vezetőik, akik segítségével végül felszámolták a csoportokat.

A PTE Sportiroda képviseletében Halmos Zoárd nyitotta meg a túrát, Dulánszky Jenő a séta során a történelmi vonatkozásokba avatta be a résztvevőket, míg az erdőgazdálkodással kapcsolatos érdekességeket Szilasi Tamás túravezető, a Mecsek Egyesület tagja mondta el.

– Három nagyobb csata köthető a mecseki láthatatlanokhoz. Az egyik november 6-án történt, ekkor tankokkal haladtak felfele a szovjetek és pont itt a Mecsek-kapunál a tankokat – a legenda szerint olajozással – valószínűleg a lánctalpat aknával felrobbantották. Ahogy a katonák menekültek a tankból, sikerült lelőni őket. Ezzel feltüzelték a szovjeteket és feljebb kellett menekülniük a későbbiek során – mondta Dulánszky Jenő.

Az emléktúra követte a hajdani ellenállók által használt erdei útvonalakat, a táborhelyeiket és a nagyobb összecsapások helyszíneit. Ezeken a helyszíneken a kísérők minden felmerülő kérdésre válaszoltak. A túra végén a Tettyén minden résztvevőt kellemes ebéddel, gulyáslevessel várták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!