közélet

2019.10.29. 14:00

Ha Csorbai nem mond le, csak augusztusban lehet új polgármester Mohácson

Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi szocialista polgármestere múlt pénteken tette le hivatali esküjét, így ettől az időponttól ketyeg az óra: a mohácsi képviselő-testületben többségben lévő Fidesz–KDNP-frakció ugyanis bejelentette, a jogszabály adta lehetőséggel élve az első lehetséges alkalommal feloszlatják a testületet, ami után időközi választást kell kitűzni – írja a Mohácsi Újság.hu.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Dittrich Éva

– Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes versenyben dőljön el az új polgármester személye – jelentette ki a mohácsi képviselő-testület ülésén múlt pénteken Pávkovics Gábor, a Fidesz városi elnöke, majd hozzátette, a jogszabály alapján hat hónap múlva fel szeretnék oszlatni a testületet új helyhatósági választások kiírása érdekében.

Mint ismert, az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József tragikus halálát követően nem lépett vissza a választáson. Mindössze 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból – ennek dacára is posztja elfoglalása mellett döntött. Azóta a Fidesz helyi szervezete lemondásra szólította fel, a Jobbik, a Momentum és a DK mohácsi szervezete pedig még a voksolást megelőzően tette ezt.

Amennyiben továbbra sem mond le, az azt jelenti, hogy a képviselő-testület legkorábban 2020. április 24-én oszlathatja fel önmagát (mivel a kormánypártok képviselői vannak többségben, ezt minden bizonnyal megszavazzák majd.) Ettől számítva 120 napon belül kell kiírni az időközi választást, amelyre így legkésőbb augusztus 24-ig sort kell keríteni.

A testület feloszlatása azt is jelenti, hogy nemcsak polgármestert, hanem képviselőket is kell majd választani. Ez csak abban az esetben lenne elkerülhető, ha Csorbai Ferenc mégis lemondana (ezzel kapcsolatban nincs jogszabályi kötelem), ekkor ugyanis csak az új városvezető személyéről kellene dönteni az időközi voksoláson. Ez nyilván olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb megoldás lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!