ünnepi készülődés

2019.10.19. 20:00

Közeleg a karácsony, gyűlnek a csomagok

Közeleg a csomagküldési csúcsidőszak – a karácsonyi forgalomból adódó többletfeladatokra a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is felkészült. Cél, hogy az ügyfelek minél rövidebb idő alatt juthassanak hozzá a megrendelt csomagjaikhoz.

Wald Kata

_DAK3295.JPG

Fotó: Darnay Katalin

Töretlen a webshopok népszerűsége, egyre többen rendelnek online, itthoni és külföldi oldalakról egyaránt. – Az e-kereskedelem dinamikus növekedésével párhuzamosan a küldemények száma is évről évre komoly emelkedést mutat. A következő tíz évben legalább megduplázódhat, de akár a két és félszeresére is ugorhat az évente kezelt csomagok száma – áll a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös közleményében.

A vállalat már 2018-ban is összesen 41 millió csomagot, illetve csomagjellegű küldeményt kezelt. Előrejelzésük szerint 2019-ben 14 százalékkal emelkedhet ezek mennyisége.

Az ingyenes szállítással, általában az Európai Unión kívülről rendelt csomagok mennyisége novemberben akár 30–40 százalékkal is több lehet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Ezek hátránya, hogy közönséges levélként érkeznek, ezért azokat postaládába kell kézbesíteni. Sokszor azonban a küldemény még a postás táskájába is alig fér bele, nemhogy a ládába – ilyenkor jellemzően értesítőt kap róla az ügyfél. Ezekhez a csomagokhoz nincs postai azonosító, vagyis életútjuk nem nyomon követhető. A küldemények ömlesztve, hatalmas zsákokban, konténerekben érkeznek meg a célállomásra. A zsáknak van szállítási azonosítója, és azt küldi el a webshop a címzettnek azonosítóként. A tapasztalatok szerint minimálisan emelkedett azon ügyfelek száma, akik hajlandóak fizetni a szállítási és kézbesítési szolgáltatásért.

– A csomag szállítási idejét mindig a webáruház határozza meg. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6–8 hét is lehet, ugyanez az EU-ból jellemzően 1-2 hét – hívják fel a figyelmet. Javasolják, hogy a címzett adja meg telefonos és e-mailes elérhetőségét is, hogy ha a küldeményt vámkezelni kell – azaz ha az EU-n kívülről érkezik – akkor a lehető leg­gyorsabban értesíteni lehessen.

Mobiltelefon, tablet a sláger a rendeléses csomagoknál

A legtöbben Kínából rendelnek csomagot, ezt követi az USA, Szingapúr, Japán. A NAV tavaly 69 ezerszer vámkezelt EU-n kívül feladott postai csomagokat, ez a szám idén már most meghaladja az 58 ezret. A pakkok leg­gyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend-kiegészítőt, ruházati termékeket, kozmetikumot és elektronikai kiegészítőket, LED lámpákat tartalmaztak.

A webáruházból megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de áfakötelesek, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni. Ha a küldemény összértéke a 22 eurót meghaladja, akkor vám-árunyilatkozatot kell benyújtani – ez esetben a Magyar Posta felveszi a kapcsolatot a címzettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!