diákháló program

2019.10.11. 11:30

Már minden iskolába bekötik az internetet

Sajtótájékoztatón ismertették a Diákháló program keretében létrejött legújabb fejlesztéseket a Pécsi Illyés Gyula Általános Iskolában. A tájékoztatón részt vett többek között Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

B. D.

A programban megvalósuló infrastruktúra-korszerűsítések eredményeként szupergyors internetet és biztonságos vezeték nélküli hálózatot építenek ki az állami fenntartású iskolákban.

Ahogy azt Solymár Károly Balázs a tájékoztatón elmondta: Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját az a felismerés hívta életre, hogy a digitális átalakulás nem választás kérdése, hanem ez egy olyan elkerülhetetlen jelenség, amelyre mindenkinek fel kell készülnie, hiszen 20. századi tudással senki nem lehet versenyképes a 21. században.

Ennek értelmében valamennyi köznevelési intézményben biztosítani szeretnék a megfelelő internetes sávszélességet, illetve az osztálytermeket és a közösségi tereket lefedő központilag irányított wifiszolgáltatást. A kormány által elfogadott tervezetet most a Pécsi Illyés Gyula Általános Iskolában építették ki, ahol mintegy 100 Mbps-os vezeték nélküli hálózatot építettek ki. Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló, az intézményfenntartókkal egyeztetett digitális oktatási infrastruktúra-fejlesztést a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség irányítja.

A sávszélesség biztosításában valamennyi nem üzleti fenntartású oktatási intézmény érintett. A kivitelezés elkészülte és a műszaki átadás-átvétel között a rendszer egy hónapos próbaidőre tesztelési fázisban üzemel. Ebben az időszakban figyelik a működést és az esetleges hibajelenségeket, illetve várják az intézményektől az esetleges hibák bejelentését is annak érdekében, hogy azok kijavítása az éles üzemeltetést megelőzően megtörténhessen.

Tanulásra használják

A programban érintett intézményekben két wifi-hálózat is helyet kap. Egy oktatási nyilvános internet szolgáltatás, amellyel az Oktatási Hivatal által publikált digitális tananyagok és az iskola saját szerverén tárolt anyagok érhetőek el. Ezen kívül egy vendéghálózat, amit az iskolai rendezvényeken résztvevők számára biztosítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!