arckép

2019.10.21. 14:00

Megalkották a ZH-80 elnevezésű első pécsi személyi számítógépet

Már az okostelefonokon is futtathatók szövegszerkesztő, vagy táblázatkezelő programok. Az 1980-as évek elején viszont óriási szenzáció volt, amikor megszületett az efféléket tudó első pécsi személyi számítógép dr. Halász Péter szoftver- és dr. Zákány László hardverfejlesztő (sajnos ő már 10 éve nincs közöttünk) jóvoltából. Az ősidőkről dr. Halász Péterrel beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Hány ilyen fejlesztésű ZH-80 személyi számítógép készült?

– A Pollack Mihály Műszaki Főiskola Matematika és Számítástechnika Intézetében állítottunk össze tucatnyi példányt 1980–1984 között. Ekkor még Magyarországon a számítástechnikát a nagygépes számítóközpontok uralták.

– A ZH-80 név jelent valamit?

– Utalás a fejlesztőkre (Zákány–Halász) másrészt az alkalmazott Z80 processzorra, ami az akkor divatos ZX Spec-

trumot is vezérelte.

– Mekkora ez a berendezés?

– Mint egy mai asztali számítógép. Klaviatúrával egybeépített dobozba szerelve készült, 64 kByte RAM-mal, floppyval és kazettás magnetofonnal. Felhasználói oldalról pedig fordító, szövegszerkesztő, adatbázis-kezelő, táblázatkezelő futott a gépen. Professzionális fejlesztési feladatokhoz használható munkaeszköznek készült, szemben az akkoriban beszerezhető ZX-Spektrum, Commodore 64-gyel, amelyek főként játékprogramokat futtattak.

– Van még valahol ilyen gép?

– Egy ma is működő példánya nálam van. Továbbá az is bizonyos, hogy egy a budapesti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményében, melyet Képes Gábor muzeológus a 2013-as év kiemelkedő gyűjtései között tart számon.

– Mennyire volt ez egyedülálló?

– Hasonló kisgép született akkor a telefongyárban, majd később a Videotonnál is, de drága készülékek voltak, úgy 800 ezer forintba kerültek, amikor a havi fizetés 2000 forint körül volt. A piac aztán 3-4 év múlva utolérte a gyártmányunkat.

– Szoftverfejlesztőként nem lettek volna nagyobb lehetőségei?

– A rendszerváltáskor létrehoztunk egy liftvezérléssel foglalkozó céget és ehhez készítünk azóta is újabb és újabb egyedi megoldásokat. Olyanokat, amit senki más nem vállal. Többen ebből a témakörből le is doktoráltunk. Ismerve a számítógépes fejlődést is, ha újra kezdhetném az életem, valószínűleg ugyanezt csinálnám.

– Volt bemutató a JPM Történeti Múzeumban a számítógépek hőskoráról. Milyen különlegességeket láthattunk a ZH-80-nal kapcsolatban?

– Például a normál floppy sokszoros méretét, amit használtunk is. Felvonó szimulátort, ami a ZH-80 gépen működik.

– Mit csinál, amikor nem ül a számítógép előtt?

– Otthon böngészek a neten. Emellett sok időt töltünk két kis­ unokánkkal, járunk koncertekre, kirándulunk, s van egy balatoni nyaralónk.

A fia folytatja

Dr. Halász Péter 1951-ben született Pécsett. Az Egyetem utcai általánosba járt, a Zipernowsky Technikumban érettségizett (most volt az 50 éves osztálytalálkozójuk), a Műszaki Egyetemen erősáramú automatizálási szakon lett villamosmérnök. A Videoton Fejlesztő Intézetében tanulta meg a gépi programozást, 1978-ban került a Pollack Műszaki Főiskola Számítástechnikai Intézetébe. Liftvezérlést gyártó cége 1990 óta működik. Felesége Dóra, gyógypedagógusként ment nyugdíjba. Három gyerekük van, Gábor (40) könyvkiadót vezet, Kata (35) gyógypedagógus, Gergő (33) informatikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!