Nem törődnek a szabályokkal

2019.10.09. 20:00

Veszélyes hulladék is kikerül a lomtalanításkor

Annak ellenére, hogy mindig hangsúlyozzák, lomtalanításkor nem kerülhet ki veszélyes hulladék vagy használhatatlanná vált elektronikai eszköz, rendre vannak olyanok, akik ezeket is a hulladékgyűjtő edények mellé teszik.

Mészáros Rita

Lomtalanítást szerveztek az elmúlt hetekben Pécs különböző részein és számos vidéki településen, olvasóinktól számos észrevétel érkezett ezzel kapcsolatban. Sokan azt kifogásolták, hogy a szabályozás ellenére is már napokkal a meghirdetett időpont előtt kerülnek ki a használhatatlanná vált lomok a hulladékgyűjtő edények mellé, amit aztán a guberálók széthordanak.

A napokban egyik olvasónk viszont azt írta, hogy a lomok mellé kiraktak veszélyes hulladékot is, mint például elromlott tévékészülékeket vagy festékes edényeket. A lomtalanítást végző cég, a Dél-Kom Nonprofit Kft. mindig hangsúlyozza, hogy lomtalanítás során csak a háztartásokban feleslegessé vált, nagy méretű, kiselejtezett hulladékot viszik el, az építési törmeléket, elektronikai és veszélyes hulladékot nem. Azonban a felhívás ellenére ezek is rendre kikerülnek.

– Köztudott, hogy a veszélyes hulladékokat a lakosságnak is a kijelölt hulladékudvarba kell (kellene) eljuttatni

– írta olvasónk. – Szállítóeszközzel nem rendelkező, mozgásában korlátozott lakosok részére azonban ez megoldhatatlan feladat.

A kérdés az volt, hogy tervez-e a Dél-Kom lakossági veszélyes hulladékgyűjtést. Megkerestük a társaságot, akik azt válaszolták, hogy nem terveznek külön járatot indítani az ilyen jellegű hulladékok összegyűjtésére. Hozzátették, sajnos a város számos területén találkoznak olyan a lomtalanítás során, a közterületre kihelyezett tárgyakkal, amelyeket nem lehetne kirakni. Természetesen a társaság munkatársai ezeket is begyűjtik a lomtalanítás végén egy platós teherautóval.

Magánszemélyek ingyen adhatják le a veszélyes hulladékot

A veszélyes hulladékokat tehát a Dél-Kom Nonprofit Kft. hulladékudvaraiban tudjuk leadni. Ezek csak a háztartásokban képződő, előre szelektált hulladékok befogadására nyíltak meg. A szolgáltatást csak magánszemély veheti igénybe akkor, ha személyazonosságát, lakcímét igazolni tudja, befizette a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat, és ezt alá is támasztja, valamint nincsen díjhátraléka.

Az udvarokba tehát olyan hulladékok szállíthatók be, amelyek méretüknél vagy jellegüknél fogva nem helyezhetők el a gyűjtőedényekben, mint például a zöldhulladék, üveg, gumiabroncs, akkumulátor, háztartási gépek és egyéb elektronikai hulladékok. Ezek leadása meghatározott mennyiségig ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!