Nagynyárád

2019.11.07. 12:30

Búcsúfát állítanak Nyárádon

Egy régi német népszokás elevenedik meg november 8–10. között a településen. A Márton-napi búcsúfa állítás lényege egy hálaadó ünnepség: a parasztság befejezte az őszi munkákat, a pajták, csűrök megteltek gabonával. A munkálatok után a jól megérdemelt mulatozás következett.

Zs. J.

Ezt a hagyományt kezdetben évente, jelenleg minden második évben ünnepelik meg, ahol közösen ünnepel a falu a környező településekről érkező vendégekkel, fellépőkkel. Pénteken Márton-napi lampionos felvonulással indul a rendezvényprogram. Szombaton délután két órakor díszítik a búcsúfát a Kramm család portáján. Régen két kocsirúdból volt összerakva, ma egy 14 méteres fa rudat díszítenek fel. Erre jön három vaskarika, ami az ekét, boronát, és a vetőgépet jelképezi, melyet azután a falu apraja-nagyja közösen díszít fel. Vasárnap délután aztán zeneszóval sváb népviseletbe öltözött menet kíséri a fát a művelődési ház elé, ahol felállításra kerül, és Katalin napjáig ott díszeleg, mikor zenével, tánccal a búcsúfa kitáncolásra kerül, és kezdetét veszi az adventi időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!